Izbor HGK

Poznati najbolji otvoreni investicijski fondovi: Najviše nagrada ZB Investu i PBZ Investu

U izboru HGK ZB Invest proglašen najboljim društvom za upravljanje OIF-ovima
 HGK

U ovogodišnjem izboru Hrvatske gospodarske komore 'Top of the Funds' za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom (UCITS), najviše nagrada otišlo je u ruke ZB Investa i PBZ Investa. Osim što je proglašen najboljim društvom za upravljanje UCITS-ovima, ZB Invest je prigrlio i nagradu za najbolji eurski niskorizični UCITS, koju je osvojio njihov fond ZB eplus.

Ovogodišnje nagrade Top of Funds dobila su dva UCITS-a iz okrilja PBZ Investa. Riječ je o PBZ Equityju, koji je proglašen najboljim OIF-om u konkurenciji dioničkih fondova s javnom ponudom, te PBZ Conservative 10, laureatom u izboru najboljeg posebnog UCITS-a s javnom ponudom.

Najbolji kunski niskorizični UCITS je Auctor plus, a najbolji obveznički UCITS Erste Adriatic Fond. Listu od šest pobjednika ovogodišnjeg izbora zatvara Allianz Portfolio, najbolji mješoviti OIF s javnom ponudom.

- Fondovi su ocjenjivani na temelju matematičkih kriterija, unosili su se podaci o povratu, rizičnosti i o neto imovini, dok se najbolje društvo za upravljanje biralo glasovanjem unutar udruženja – ističu u HGK.

Ocjenjujući trenutno stanje na tržištu UCITS-ova, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvoje Krstulović, iznio je uvjerenje kako su prinosi fondova unatrag nekoliko proteklih godina onakvi kakvi bi trebali biti nakon, istaknuo je, pretjeranog oduševljenja 2006. i 2007., pretjeranog pada 2008. te smanjenja likvidnosti 2009. i 2010..

- Od izrazitog utjecaja na poslovanje investicijskih fondova u narednom će razdoblju biti pojačano testiranje likvidnosti fondova u skladu s regulativom Europske unije – istaknuo je Krstulović.

U Hrvatskoj je krajem 2018. 224 tisuće građana imalo uloženi novac u neki od 96 UCITS-ova kojima upravljaju 22 društva. U proteklih pet godina broj članova OIF-a povećan je za 21 posto. Ukupna imovina UCITS-ova procjenjuje se na 19 milijardi kuna, dok je prosječno ulaganja članova 50 tisuća i 600 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:23