Trinaest banaka u akciji

Poznata ponuda banaka za stambene kredite za mlade, najviša kamata pala za 0,5 posto

U ponudama banaka za subvencionirane kredite najviša kamata pala s 3,75 na 3,70 posto
Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

Mladim obiteljima koji tijekom ove godine žele kupiti stan ili kuću uz državne subvencije biti će ponuđeno kreditiranje 13 banaka, objavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

- Prihvaćene su ponude banaka za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto – priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja podsjećajući da je rok za podnošenje zahtjeva za državne subvencije otvoren do 8.travnja ove godine.

Ponudu za kreditiranje mladih obitelji uz državnu subvenciju dale su sve najveće hrvatske banke, a u odnosu na prethodni poziv države na popisu ponude kredita su dvije nove banke. Riječ je o Kentbanci i BKS banci.

Kada se usporede ponuđene kamate u najnovijem, u odnosu na prethodni poziv Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama iz rujna prošle godine, došlo je do smanjenja najviše ponuđene efektivne kamatne stope s 3,75 na 3,70 posto.

Zakon o subvencioniranje stambenih kredita, podsjeća Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, ograničio je visinu kamate u prvih pet godina otplate kredita na 3,75 posto godišnje.

- Efektivna kamatna stopa je kamatna stopa koja odražava sve troškove kredita, uključujući naknade, osiguranja, depozit i ostale izravno povezane troškove kredita - napominje resorno ministarstvo.

I u najnovijem krugu državnih subvencija na stambene kredite dio banaka koje su se javile na poziv za kunske kredite nude veće kamate u odnosu na eurske. No, i ovom prilikom ima banaka koje nude iste kamate i na kunske i na eurske stambene kredite.

- Ovo je konkretna mjera i drago mi je da su mladi prepoznali. Svi koji u ovom krugu predaju potpunu dokumentaciju subvencije će i dobiti – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Ministarstvo najavljuje novi krug podjele državnih subvencija za stambene kredite u rujnu ove godine, dodajući kako je dosada odobreno oko 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima, navodi ministarstvo, koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece.

I u najnovijem krugu državnih subvencija na stambene kredite iznos kredita koji može dobiti sufinanciranje države ograničen je na najviši iznos od 1500 eura za kvadrat, odnosno do najviše 100 tisuća eura ukupnog iznosa kredita. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:30