Turizam

Potpisan novi kolektivni ugovor: Laguna Novigrad povećala plaće za 5,5 posto

Od 1. svibnja najniža osnovna plaća povećat se na 4.030,10 kuna
Marina Cvitić, Zrinka Bokulić i Bruno Bulić na potpisivanju novog kolektivnog ugovora Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i tvrtke Laguna Novigrad
 Aminess Hoteli i Kampovi / Press

Od početka svibnja plaće u hotelskoj tvrtki Laguna Novigrad iz Novigrada bit će veće za 5,5 posto. Tako je dogovorila uprava društva ne čelu sa Zrinkom Bokulić te predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Dogovorili su da će se od 1. svibnja najniža osnovna plaća, koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta, povećati se s dosadašnjeg iznosa 3.820,00 kuna na iznos od 4.030,10 kuna, odnosno za 5,5 posto.

Povećanje će se odnositi i na radnike koje imaju sklopljene ugovore s plaćom u apsolutnom iznosu, takozvani polumenadžerski ili bruto ugovori, ako svojom plaćom ne odskaču od ostalih radnika na istom radnom mjestu i istim poslovima, te da nisu tijekom godine već imali povećanje plaće. Povećanje plaće neće se odnositi na voditelje i rukovodioce višeg nivoa koji su pod takozvanom bonus shemom, poručuju iz sindikata.

Nadalje, sporazumom će se utvrditi pravo radnika na isplatu božićnice u neoporezivom iznosu za 2018. godinu od 2.500 kuna, a iznos bi se isplatio svim stalnim radnicima, te sezonskim radnicima koji su u radnom odnosu bili duže od devet mjeseci, dok bi sezonski radnici koji su radili od šest do devet mjeseci ostvarili pravo na razmjerni dio. Također, sporazumom za 2018. godinu utvrdit će se pravo radnika na dar u naravi u neoporezivom iznosu od 600 kuna svim radnicima koji budu u radnom odnosu u studenom.

Ako se ostvare budžetirani rezultati, temeljem odluke Uprave, radnicima će se isplatiti po 500 kuna neto za srpanj i kolovoz. Isto tako, kolektivnim ugovorom će se utvrditi ograničenje plaćanja naknade prijevoza na udaljenost do 30 kilometara. Naime, kolektivnim ugovorom je utvrđeno ograničenje od 15 kilometara, ali je poslodavac prošle godine, nakon zahtjeva Sindikata, odlukom utvrdio ograničenje od 30 kilometara što je povoljnije za radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49