Nije zapelo

Potencijalni ulagači predali papire: Ina i PPD postaju vlasnici Petrokemije do siječnja

Upućeni tvrde da sve ide u dobrom smjeru i prema dobivanju sredstava za održivo poslovanje
Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Premda se mogao stvoriti dojam da je proces dokapitalizacije Petrokemije zapeo s obzirom na to da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zatražila dopunu prijave ulaska Ine i PPD-a u kutinsku tvrtku, za što je rok bio jučer, upućeni tvrde da sve ide u dobrom smjeru i prema dobivanju sredstava za održivo poslovanje do kraja godine.

- Ina i PPD ispunili su u zadanom roku AZTN-ov zahtjev za dopunu prijave namjere koncentracije. Riječ je o uobičajenoj proceduri - odgovorili su nam iz naftne kompanije, koja kutinsku tvrtku, kojoj je potrebna injekcija svježeg kapitala od 450 milijuna kuna, planira dokapitalizirati, kao i PPD, sa 150 milijuna kuna.

Europska dimenzija

Neslužbeno se može čuti da se čekalo mišljenje agencija iz regije jer, kako su podsjetili u AZTN-u, riječ je o koncentraciji koja je bila prijavljena Europskoj komisiji, koja ju je nakon toga uputila Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Nakon što ona zaprimi potpunu dokumentaciju, počinje teći rok od 30 dana za ocjenu koncentracije.

U prvoj fazi, pojasnili su u AZTN-u, objavljuje se poziv za dostavu eventualnih primjedbi. Nakon toga, Agencija donosi odluku o tome je li prijavljena namjera koncentracije dopuštena ili zaključak o pokretanju postupka, čime se prelazi u drugu fazu ocjenjivanja. Taj se postupak mora okončati najkasnije u roku od tri mjeseca.

Optimizam u sam proces izrazio je i Đuro Popijač, šef kutinske tvornice.

- Bitno je da se dostave svi traženi podaci i u što kraćem roku izda rješenje. Očekujemo da će u idućim tjednima priča s dokapitalizacijom biti završena - uvjeren je Popijač.

Rok tri mjeseca

Da sam proces dokapitalizacije ide u dobrom smjeru i da bi uskoro mogao završiti, moglo se čuti i prošli tjedan, nakon razgovora ministra gospodarstva Darka Horvata i povjerenice EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja je izrazila zadovoljstvo naporima koje Vlada čini na dovršetku procesa dokapitalizacije. Horvat je izjavio kako očekuje da će u nekoliko sljedećih tjedana dobiti suglasnost EK za Petrokemiju jer se usporedo s rješenjem AZTN-a očekuje i odluka EK o modelu dokapitalizacije. O povećanju temeljnog kapitala raspravljat će se i na skupštini Petrokemije 15. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36