Pouka za druge?

Poljski poslodavci traže ukrajinske radnike, potražnja za njima raste iz godine u godinu

Poljski poslodavci žele zaposliti čak 1,8 milijuna radnika iz drugih zemalja
Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - News

Brz razvoj Poljske doveo je do velike potražnje za radnom snagom iz inozemstva, posebno iz susjedne Ukrajine. U prošloj su godini, primjerice, poljski poslodavci iskazali potrebu za zapošljavanjem čak 1,8 milijuna radnika iz drugih zemalja, od čega 94 posto iz Ukrajine.

Pokazuje to novo istraživanje Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), koje se bavi fenomenom uvoza ukrajinske radne snage u Poljsku, jedinu članicu EU-a koja je izbjegla recesiju i koja je dobro iskoristila fondove Unije te tako ubrzala razvoj svoga gospodarstva.

Zbog svega toga je, prema podacima Bečkog instituta, potražnja za stranim radnicima u Poljskoj porasla je za čak 133 posto od 2015. godine, te raste iz godine u godinu. Poljski poslodavci najviše vole zapošljavati ukrajinske radnike, posebno one iz zapadnih dijelova Ukrajine, koji su do 1939. pripadali Poljskoj i gdje su kulturološke razlike u odnosu na Poljsku razmjerno male.

Milijun stranih radnika

Prema podacima Narodne banke Poljske, u Poljskoj je lani radilo oko milijun stranih radnika. Najveći dio njih, 87 posto, bilo je iz Ukrajine. No, točan broj stranih radnika u Poljskoj nije moguće utvrditi, budući da se mnogi od njih ne prijavljuju poljskim vlastima. Primjerice, lani je u Poljskoj službeno izdano samo 267.000 novih radnih dozvola, od čega se 81 posto odnosi na ukrajinske radnike. Ipak, već i podatak da su doznake ukrajinskih radnika u matičnu zemlju u prvih devet mjeseci prošle godine dosegle dvije milijarde eura, što je ekvivalent 0,4 posto poljskog BDP-a, govore u kojoj je mjeri zapošljavanje Ukrajinaca u Poljskoj uzelo maha.

Većina stranih radnika u Poljskoj se zapošljava na kratki rok, odnosno na razdoblje od tri do šest mjeseci. Sektori poljskoga gospodarstva u kojima postoji najveća potražnja za ukrajinskim radnicima su poljoprivreda, prerađivačka industrija i građevinarstvo, pokazuje istraživanje WIIW-a.

- Dok god se Poljska bude snažno razvijala, a Ukrajina stagnirala, očekujemo nastavak ovakvih trendova - ocijenio je Leon Podkaminer iz WIIW-a.

Politička dimenzija

Interes poljskih poslodavaca za zapošljavanjem radnika iz Ukrajine ima i političku dimenziju. Naime, Ukrajina nije članica EU-a, pa njena radna snaga nema ni slobodan pristup tržištima rada u Uniji. No, službeni Kijev vodi politiku približavanja Bruxellesu, s ciljem da jednoga dana i Ukrajina postane punopravnom članicom Unije. Zbog zemljopisne blizine i povijesti, Poljska Ukrajini predstavlja svojevrsna vrata prema EU-u i NATO-u.

Poljska iskustva sa zapošljavanjem ukrajinske radne snage mogu biti zanimljiva i Hrvatskoj. Naime, i Hrvatska se suočava s nedostatkom radne snage, posebno u sektorima turizma, građevinarstva i brodogradnje, te poljoprivrede. Iz Zagreba su već najavili da bi dio nedostatka radnika mogli riješiti uvozom radne snage iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:40