Na pomolu balkanska burza

Pokrenuto ujedinjavanje burzi struje: Spajaju se Zagreb, Beograd i Sofija

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 17:00

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 17:00

Hrvatska burza električne energije (CROPEX) u pregovorima je s SEEPEX-om iz Beograda i IBEX-om iz Sofije o stvaranju zajedničke burze za Hrvatsku, Srbiju i Bugarsku. Prema priopćenju koje potpisuju sve tri strane, u pregovore o projektu zajedničke burze električnom energijom su uključeni i regulatori te operatori u trima državama.

- Konačni cilj ovog projekta je implementacija povezivanja tržišta što će osigurati dugoročne koristi za tržišne sudionike i krajnje potrošače unutar zemalja sudionika projekta – poručeno je iz CROPEXA nakon prvog u nizu sastanaka o integraciji triju burzi priređenog u Beogradu. Osim CROPEX-a, s hrvatske strane u pregovorima sudjeluju Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Za burze strujom u ovom dijelu Europe, pa tako i za CROPEX, smatra se da su nedovoljno razvijene, s premalim prometom i brojem sudionika. Jedan od izlaza iz takvog stanja je integriranje s ponudom i potražnjom na drugim burzima, o čemu je CROPEX već napravio dogovor s ljubljanskom burzom električne energije.

Buduća 'balkanska' burza mogla bi konkurirati onoj u Budimpešti, koja objedinjuje, osim ponude i potražnje u Mađarskoj, i tržište Češke, Slovačke i Rumunjske. Povećanje tržišta i obima trgovine, osim pritiska na cijene, smanjuje i rizike jer je trgovanje strujom specifično zbog nemogućnosti stvaranja zaliha i predviđanja raznih utjecaja poput potrošnje i meteoroloških kretanja.

Kao uvoznik 40 posto svojih godišnjih potreba za strujom, Hrvatska je zainteresirana za razvoj zajedničke burze s Srbijom i Bugarskom koje su izvoznice električne energije. U slučaju Srbije ne radi se, barem na kratki rok, o velikoj izvoznici struje, dok Bugarska spada među veće izvoznice u ovom dijelu Europe, o čemu svjedoči i podatak da su u Sofiji donedavno bile dvije burze struje.

Kad je u pitanju integracija trgovanja električnom energijom otišli Skandinavci. U Norveškoj je smješten Nord pool, uz burzu u njemačkom Leipzigu, najveće tržište strujom u Europi kojoj su se pridružile Švedska, Finska i dio Danske. Volumen trgovine na Nord poolu kreće se od 800 tisuća do milijun megavata struje dnevno, što je nekoliko puta više od mjesečnog prometa na slabije razvijenim tržištima poput našeg.