Investicije

Podravka u tvornicu Kalnik uložila 30 milijuna kuna, imaju velike planove za budućnost

Koprinička tvrtka povlači sve više iz fondova EU
Zgrada Podravke
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

S ciljem ostvarivanja 100-postotnog udjela domaćih sirovina u gotovim proizvodima, kompanija Podravka nastavila je provoditi ulaganja u svoju poljoprivrednu proizvodnju i proizvodne linije, i to uz pomoć europskih fondova.

Nabavili su tako, između ostalog, i novi kombajn za berbu graška, vrijedan čak 3,75 milijuna kuna, a obnovili su i modernizirali i liniju za proizvodnju konzerviranog graška u sklopu Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu. Obje su te investicije sufinancirane iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Na Podravkinim poljima na području Koprivničko-križevačke županije počela je berba graška, a učinkovitost berbe ove godine je značajno povećana zahvaljujući novom kombajnu.

- Svojim odličnim performansama naš novi kombajn omogućava kvalitetnije i brže branje te značajno smanjuje primjese u ubranom grašku. Ove godine grašak je zasijan na 115 hektara te se očekuju prinosi od 5,2 tone graška po hektaru. Naš grašak proizvodi se na 95 posto površina koje su u našem vlasništvu, a samo 5 posto čine površine kooperanata - ističe direktor Sektora poljoprivreda u Podravci Zdravko Dimač.

Nakon berbe grašak se odmah prevozi u Podravkinu tvornicu Kalnik u Varaždinu te je u roku od tri do pet sati prerađen u gotovi konzervirani grašak.

Podravka je u protekle tri godine uložila značajna sredstva u proizvodnju i nove linije u tvornici Kalnik, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje i uvođenjem novih proizvoda u asortiman. Ukupno je od 2015. do ove godine u obnovu i modernizaciju Kalnika uloženo oko 30 milijuna kuna, od čega je polovica potrebnih sredstava osigurana iz europskih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:51