Poticanje domaće prizvodnje

Podravka predstavila kako ulaganjem od 10.000 kn za dva mjeseca zaraditi 45.000 kuna

Podravka od svojih kooperanata u Hrvatskoj može otkupiti oko 800 tona krastavaca
Berba krastavaca na pokusnom polju tvrtke Podravka
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Ako kao poljoprivrednik uložite pet do deset tisuća kuna u uzgoj krastavaca, za malo više od dva mjeseca na polju površine tisuću četvornih metara mogli biste zaraditi do 45 tisuća kuna, ustvrdio je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, predstavljajući planove koprivničke prehrambene tvrtke u proizvodnji krastavaca.

Prema procjeni kompanije, imate li hektar zemljišta, prihodi se mogu popeti na 200 tisuća kuna po sezoni, odnosno oko 120 tisuća kuna dobiti.

Podravci, naime, godišnje treba oko 1400 tona krastavaca za preradu, no od svojih kooperanata u Hrvatskoj može otkupiti samo oko 800 tona. Ostatak, objašnjava Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivrede, još moraju uvoziti iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine te Mađarske. Strateški je plan, stoga, potaknuti što više manjih obiteljskih gospodarstvenika da postanu dijelom Podravkine proizvodne mreže, koju danas čini više od 2800 kooperanata.

Koprivnica, 190718.
Berba krastavaca na pokusnom polju tvrtke Podravka.
Na fotografiji: predsjednik Uprave Marin Pucar.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar

- Cilj nam je da do 2022. godine kompletnu sirovinsku bazu za naše proizvode dobivati iz domaćeg uzgoja. Započeli smo intenzivnu suradnju s OPG-ima diljem Hrvatske i želimo im pokazati kako se na moderan način mogu uzgajati povrtlarske kulture za koje nisu potrebne velike površine - istaknuo je Pucar tijekom berbe krastavaca na Podravkinu pokusnom polju u Koprivnici, u kojoj je sudjelovao cijeli viši menadžment kompanije.

Sorta krastavaca koje Podravka prerađuje i kiseli specifična je po tome što poljoprivrednik, ako želi imati proizvod najviših razreda, odnosno ekstra i prve klase čija se otkupna cijena po kilogramu kreće između sedam i pet kuna, plodove mora brati svakodnevno, ponekad i dvaput dnevno, jer bi u protivnom krastavci mogli previše narasti i prijeći u niže (i jeftinije) kategorije.

Budući da je riječ o isključivo ručnoj berbi, krastavci pripadaju zahtjevnim povrtlarskim kulturama, no uz nekoliko intenzivnih mjeseci mogu pružiti značajan dodatni prihod obiteljskim gospodarstvima, smatra rukovodeći kadar Podravke.

Koprivnica, 190718.
Berba krastavaca na pokusnom polju tvrtke Podravka.
Na fotografiji: berba.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Berba krastavaca na pokusnom polju tvrtke Podravka.

U sklopu strateškog plana, kompanija teži dugoročnoj suradnji s kooperantima. Tijekom studenog i prosinca pozivaju zainteresirane poljoprivrednike na dogovor, nakon čega se potpisuje ugovor s dogovorenom otkupnom cijenom. Dodatno, Podravka nabavlja sjeme kako bi osigurala standard kvalitete, a kooperantima pruža i mogućnost edukacija.

- Cijena je zagarantirana, a kod proizvodnje krastavaca nema ograničenja i neće je biti barem još nekoliko godina. Sve što proizvedete će se otkupiti i u veoma kratko roku isplatiti - poručio je domaćim poljoprivrednicima Zdravko Matatun, direktor Službe razvoja poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:43