Povoljnije zaduživanje

Poboljšani uvjeti domaćeg financiranja u prvom kvartalu ove godine, tvrdi EIZG

Uz povoljna kretanja kamata, pozitivan doprinos dale i stabilne stope premija osiguranja
Zgrada Hrvatske narodne banke
 Goran Mehkek / CROPIX

Blagi pad kamatnih stopa na kredite i depozite kao i na kratkoročne kamate na međubankarskom tržištu, najvažniji su pokazatelji financijskog tržišta u prvom tromjesječju ove godine, objavio je zagrebački Ekonomski institut (EIZG) u najnovijem izvješću o kretanju Ifis indeksa.

S obzirom na navedena povoljna kretanja kamatnih stopa, kao i na stabilne stope premija osiguranja te poboljšanje uvjeta zaduživanja države na inozemnom i domaćem tržištu, EIZG ocjenjuje da je u prvom kvartalu došlo do poboljšanja uvjeta financiranja u Hrvatskoj. Iskazujući spomenutu ocjenu kroz Ifis indeks, EIZG konstatira da je Ifis za prvi kvartal negativan, odnosno u padu.

Kada se uvjeti financiranja u zemlji pooštravaju, Ifis, prema metodologiji EIZG-a, raste i pozitivan je. Sagledavajući kretanje Ifisa u posljednjih godinu dana, Institut ocjenjuje da su se uvjeti financiranja sredinom i potkraj prošle godine stabilizirali, bez naznaka poboljšanja ili pogoršanja.

Prvo ovogodišnje tromjesječje, dodaju, donijelo je promjenu trenda, odnosno ublažavanje uvjeta financiranja. U izračun Ifisa ulaze i čimbenici inozemnog tržišta od značaja za likvidnost i poslovnu politiku domaćih banaka.

- Na kretanja inozemne komponente indeksa financijskih uvjeta značajno utječe premija osiguranja od kreditnog rizika majki domaćih banaka, koje su pod utjecajem političkih zbivanja u Italiji. Unatoč blagom padu u odnosu na kraj 2018., premija osiguranja od kreditnog rizika majki domaćih banaka ostala je na visokoj razini i u prvom tromjesečju 2019. - ističe EIZG.

Osim utjecaja likvidnosti banaka majki na njihove kćeri u Hrvatskoj, EIZG je u sačinjavanju Ifisa posvetio pozornost i globalnim uvjetima financiranja u prvom kvartalu ove godine uslijed naraslih napetosti između SAD-a i Kine s pripadajućim potezima američkih Federalnih rezervi i europske središnje banke kojima su raspršena strahovanja investitora.

Pozitivan inozemni doprinos, prema ocjeni EIZG-a, povoljnim uvjetima na domaćem financijskom tržištu donijela je povećana potražnja za njemačkim državnim obveznicima u prvom kvartalu ove godine s pripadajućim padom prinosa na te obveznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02