Izvješće DZS-a

Po prvi put nakon više od 4 i pol godine rasta u svibnju zabilježen pad potrošnje

Trgovina na malo promatrana u međugodišnjem okviru u svibnju ove godine bilježi pad od dva posto
Arena retail Park
 Dragan Matić / CROPIX

Nakon vrlo povoljnih makroekonomskih kretanja i gospodarskog rasta od 3,9 posto u prvom tromjesječju ove godine, u svibnju je, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, zabilježen pad industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo, dviju najvažnijih gospodarskih grana, u odnosu na travanj ove godine.

Prema izračunu DZS-a, u prošlom je mjesecu izraženiji, 4,6 posto, bio međumjesečni pad trgovine na malo, od pobačaja industrijske proizvodnje u istome razdoblju koji je iznosio 1,7 posto.

Za razliku od međumjesečnog mjerenja, međugodišnji pokazatelji industrijske proizvodnje u izračunu DZS-a za svibanj pokazuje trendove rasta. U odnosu na svibanj 2018., industrijska proizvodnja prošlog je mjeseca rasla 0,2 posto.

Trgovina na malo promatrana i u međugodišnjem okviru u svibnju ove godine bilježi pad, i to za dva posto.

- Realni promet u trgovini na malo u svibnju 2019. pao je na mjesečnoj i godišnjoj razini, neugodno iznenadivši tržište - navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tako je prekinut rekordni niz rasta potrošnje na godišnjoj razini, koji je trajao 56 mjeseci, od rujna 2014. godine.

- Pad na mjesečnoj i godišnjoj razini dogodio se unatoč razmjeno visokoj razini potrošačkog optimizma i očekivanja te činjenici da se nastavlja rast plaća i zaposlenosti. Ipak preliminarni podaci o dolascima i noćenjima turista ukazuju na smanjenje, ali i upozoravaju na visoku ovisnost o turizmu - navodi se u analizi RBA.

Kad je u pitanju ovogodišnji međumjesečni pad industrijske proizvodnje u svibnju, pobačaj se bilježi u sva tri ključna proizvodna sektora, od proizvodnje intermedijarnih proizvoda za daljnju preradu (pad 3,6 posto), preko kapitalnih (pad 3,5 posto) do netrajnih proizvoda za široku potrošnju, čija je proizvodnja podbacila u odnosu na travanj ove godine za 2,5 posto.

U prilog svibanjskom usporavanju industrijske proizvodnje idu i podaci DZS-a o stanju industrijskih zaliha i zaposlenosti u tome sektoru. Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u na kraju svibnja ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju prethodnoga mjeseca bile su veće za 4,7 posto.

Broj zaposlenih u industriji na kraju prošlog mjeseca bio je 1,1 posto manji u odnosu na travanj ove godine, dok je u odnosu na svibanj prošle godine oslabi za 3,4 posto.

Svibanjskome padu prometa u trgovini na malo, na međumjesečnoj razini, najviše je pridonio slabiji promet prehrambenim proizvodima, koji bilježi pad za 4,3 posto u odnosu na travanj. Trgovina neprehrambenim proizvodima u istim vremenskim okvirima pala je za 3,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18