Financijsko izvješće

Petrol u prvom tromjesečju ostvario prihod od  916 mil. eura, što je 15% manje nego lani

Pad prihoda od prodaje u Petrolu tumače padom cijena nafte i smanjenjem prodaje naftnih derivata u krizi nastalom pandemijom Covid-19
Benzinska crpka Petrol
 Nenad Dugi / Hanza Media

Grupa Petrol je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 916 milijuna eura, što je 15 posto manje nego u prva tri mjeseca lani, no neto dobit je povećana za 20 posto, na 21,8 milijuna eura, objavila je slovenska energetska kompanija.

Pad prihoda od prodaje u Petrolu tumače padom cijena nafte i smanjenjem prodaje naftnih derivata u krizi nastalom pandemijom Covid-19. Poslovanje na svim našim tržištima u siječnju i veljači odvijalo se u skladu s planovima, no krajem ožujka došlo je do znatnog pada prodaje, dok je u travnju zabilježen pad maloprodaje od 46 posto, naveli su iz Petrola.

Po podacima koje iznose, grupa Petrol je u prva tri mjeseca ove godine prodala 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prodaja ukapljenog naftnog plina pala je za pet posto, na 42.100 tona, a grupa je u prvom tromjesečju prodala 5,7 teravatsati (TWh) električne energije i 6,4 TWh prirodnog plina. Krajem ožujka je grupa Petrol upravljala s 509 benzinskih postaja, a najviše ih ima u Sloveniji, 318, te Hrvatskoj 109.

Iz Petrola u objavi o sjednici Nadzornog odbora kojem je predstavljeno tromjesečno izvješća navode kako zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize ove godine neće moći ostvariti poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, kompanija je pripremila razne poslovne scenarije ovisno o daljnjem ublažavanju mjera i ograničenja zbog pandemije.

Petrol će se, kako se navodi, ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, a procjene su da će prodaja naftnih derivata biti na razini 83 do 86 posto lanjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:45