Nova suradnja

Petrokemija i Agrivi potpisali ugovor o suradnji na digitalizaciji hrvatske poljoprivrede

Uspostavljena je suradnja u izgradnji digitalne platforme za pomoć poljoprivrednicima
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

Petrokemija Kutina, jedina hrvatska tvornica mineralnih gnojiva i svjetski poznata softverska tvrtka AGRIVI d.o.o. sa sjedištem u Kutini, uspostavili su suradnju na području izgradnje digitalne platforme za potrebe Petrokemije u procesima proizvodnje, terenskih ispitivanja i primjene proizvoda. Ugovor o dugoročnoj suradnji potpisali su jučer u ime Petrokemije predsjednik Uprave Đuro Popijač i član Uprave Davor Žmegač, a u ime tvrtke AGRIVI, direktor Matija Žulj.

- Korisnicima naših softvera, a riječ je o preko 40.000 poljoprivrednika iz 150 zemalja svijeta, priključit ćemo krajnje korisnike proizvoda Petrokemije. Uloga naše tehnologije je da bude na pomoć poljoprivrednicima, a oni žele gotovu informaciju, točnu preporuku kada sijati, čime i koliko gnojiti, kakva i kada zaštitna sredstva upotrijebiti. I tu će preporuku dobiti vrlo jednostavno, preko mobitela, laptopa i slično - pojasnio je Matija Žulj. Dodao je kako u Petrokemiji i Agrivi znaju kako naprijed u digitalizaciji, što treba učiniti da Petrokemija napravi iskorak i zadrži visoku kvalitetu.

Digitalna transformacija

Đuro Popijač i Davor Žmegač, predsjednik i član Uprave Petrokemije, rekli su nakon potpisivanja ugovora kako Petrokemija već 50 godina ulaže u znanje svojih zaposlenika i time apsolutno prednjači na tržištu proizvođača mineralnih gnojiva. Suradnjom sa softverskom tvrtkom Agrivi Petrokemija kreće u digitalnu transformaciju cjelokupnih poslovnih procesa i odnosa s kupcima.

– Prema podacima koje sam pronašao na stranici našeg novog partnera, do 2050. godine proizvodnja hrane u svijetu porast će za 60 posto. Nama je jasno da bez moderne tehnologije nema uspješne i rentabilne proizvodnje hrane i zato ovim ugovorom Petrokemija kreće u drugi krug, u sljedećih 50 godina svojeg postojanja i proizvodnje, i to kroz digitalnu transformaciju cjelokupnih poslovnih procesa i odnosa s kupcima. Petrokemija će, naime, softver s našim znanjem o primjeni mineralnih gnojiva, analizi tla, preporukama i savjetima podijeliti sa svojim krajnjim korisnicima. Uskoro slijede susreti i predstavljanje programa našim najvećim kupcima, najboljim farmerima u Hrvatskoj i regiji - rekao je Popijač.

Davor Žmegač, član Uprave Petrokemije, naglasio je da je digitalna poljoprivreda budućnost koja već stigla, a Petrokemija ovim ugovor o digitalizaciji cjelokupnog procesa, od proizvodnje do kupca, ide u korak s vremenom, u korak s razvojem tehnologije i pokazuje spremnost na transformaciju korištenjem novih rješenja.

– Budući da u ispitnim laboratorijima za vanjske naručitelje obavljamo usluge ispitivanja kakvoće mineralnih gnojiva i poboljšavača tla, te kemijske analize tla, biljnog materijala, vode i zraka, uvođenjem ovakvih softverskih rješenja ubrzavamo taj proces i stvaramo novu vrijednost za naše kupce i partnere te ulažemo u perspektivnu budućnost Petrokemije - rekao je Žmegač.

"Petrokemija ne stoji"

Predsjednik Uprave kutinske tvornice, Đuro Popijač, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako očekuje da se više neće ići tako sporo, odnosno gubiti vrijeme u traženju rješenja za Petrokemiju, te da će od jeseni ova tvornica početi poslovati u novom okruženju, s novim strateškim partnerom, oslobođena pritiska neizvjesnosti.

– I sada, kada se traže rješenja, Petrokemija ne stoji. Lani je isporučeno 1,2 milijuna tona mineralnog gnojiva, sada se kupcima isporučuju dovoljne količine za proljetnu sjetvu i prihranu bilja - rekao je Popijač.

Upitan da komentira najavu novog predsjednika Uprave INE o mogućnosti da INA postane strateški partner Petrokemije, Popijač je odgovorio da je to pitanje za vlasnika, ali da su svuda u svijetu naftne kompanije suvlasnici petrokemijskih tvrtki kakva je Petrokemija, te da je Petrokemija Kutina nekada nastala u sklopu INE i nosila je ime INA-Petrokemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11