Splitski poduzetnici u plusu

Perjanice ekonomije Splitsko-dalmatinske županije su Tommy, Studenac, Pivac i AD Plastik

Prema Fininim podacima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je bilo 13.211 poduzetnika
AD Plastik tvornica
 Vojko Bašić / Hanza Media

Najveći poduzetnik po ukupnim prihodima u prošloj godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je splitski trgovački lanac Tommy, a slijede ga Studenac iz Omiša, zatim Mesna industrija braća Pivac iz Vrgorca i AD Plastik iz Solina, pokazuju novi podaci Fine.

Prema Fininim podacima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je bilo 13.211 poduzetnika, koji su zapošljavali ukupno 76.885 radnika, što je 5,3 posto više nego godinu ranije. Ukupni prihodi poduzetnika u toj županiji lani su iznosili nešto manje od 46 milijardi kuna, ili devet posto više nego godinu ranije, dok su ukupni rashodi dosegli 43,8 milijardi kuna i bili su 8,5 posto veći nego u 2016. godini.

Konsolidirana dobit poduzetnika iz Splitsko-dalmatinske županije lani je, pokazuju podaci Fine, iznosila 1,68 milijardi kuna, što znači da su poduzetnici u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2017., općenito gledano, poslovali s plusom, koji je, uz to, bio 27,1 posto veći nego godinu ranije. No, pritom valja voditi računa o tome da je s dobiti u 2017. poslovao 8.451 poduzetnik iz te županije, dok ih je s gubitkom poslovalo 4.670.

Po poduzetničkoj aktivnosti u županiji na prvom je mjestu svakako Split. Drugi po veličini grad u zemlji bio je prvi u županiji i po broju zaposlenih, i po ukupnim prihodima i dobiti poduzetnika, ali i po gubicima. Jaka poduzetnička aktivnost bila je i u Solinu i Kaštelima, kao i u Omišu i Vrgorcu.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je iznosila, pokazuju podaci Fine, 4.710 kuna. To je 4,3 posto više od prosječne plaće u 2016. godini, zaključuje se u analizi Fine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:14