Dodatna sigurnost za kupce

Paški sir konačno je zaštićen kao izvorni hrvatski proizvod: 'Pravi posao tek stiže'

Europska komisija je objavila da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla
Ilustracija, Paški sir
 Dijana Vuleta

Europska komisija je u ponedjeljak objavila da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proces zaštite naziva Paški sir, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Paški sir.

Ovisno o godini, godišnje se otprilike proizvede oko 300 tona Paškog sira od mlijeka oko 40.000 paških ovaca. Podsjetimo, Paški sir je dulje vrijeme u procesu zaštite izvornosti, a taj proces je prošao niz prepreka.Čelnicima Udruge bilo je čak predlagano da zaštite geografsko porijeklo jer je u tom slučaju procedura puno lakša, ali su ustrajali u svoj zamisli. Jednom mu je bila vraćena specifikacija jer su zbog pooštravanja kriterija morali mijenjati niz detalja. Zahtjevi za zaštitu proizvoda su učestali, tako da je Europska komisija iz godine u godinu pooštravala kriterije, a pogotovo kriterije za dobivanje zaštite izvornosti.

Devet proizvođača Paškog sira

Udruga proizvođača Paškog sira koja okuplja ukupno devet registriranih proizvođača Paškog sira. U udrugu su učlanjene i tri najveće sirane na Pagu: Paška sirana, Sirana Gligora i MIH.

Predsjednik Udruge proizvođača Paškog sira Fabijan Oštarić kaže da proizvođači već godinu dana koriste oznaku Paški sir jer je prethodno bila ishođena nacionalna zaštita izvornosti.

„Godinu dana smo imali prijelaznu oznaku. Naš cilj je u zaštitu uključiti i ostale proizvođače Paškog sira. Namjeravamo ih ohrabriti da se uključe u certifikaciju. Isto tako namjeravamo potaknuti male proizvođače koji proizvode u kućnoj radinosti da se počnu ozbiljnije baviti proizvodnjom sira. Pomoći ćemo im da urede sirane, srede dokumentaciju i da dođu na ozbiljniju razinu. Sada imamo puno posla kako bi sredili tržište i educirali proizvođače da znaju koji je istinski i pravi Paški sir. Osim toga, planiramo aplicirati za dobivanje sredstava namijenjenih marketingu zaštićenih proizvoda. Tako da ćemo provesti jednu marketinšku kampanju kako bi potrošačima predstavili Paški sir. Paški sir je konačno dobio mjesto koje mu pripada, a koliko znamo, to je prvi naš sir koji ima zaštitu izvornosti. Pag sada ima čak tri proizvoda koji imaju zaštitu izvornosti. Uz Paški sir, zaštićena je Paška janjetina i Paška sol“, otkriva Fabijan Oštarić.

Na redu zaštita Paške skute

Udruga proizvođača Paškog sira namjerava zaštititi i Pašku skutu što će biti puno lakši proces jer dio dokumentacije već imaju. Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolana, napominje da je sada na redu zaštita Paške skute. To će, kaže biti puno lakše jer već imamo gotovo 90 posto dokumentacije koja im je bila potrebna za zaštitu Paškog sira. Gligora kaže da su na zaštitu proizvođači Paškog sira čekali 15 godina. Tada je naime osnovana Udruga proizvođača Paškog sira s ciljem zaštite njegove izvornosti.

„Malo smo mi bili neorganizirani, a malo ministarstvo, ali sada smo konačno uspjeli. Dugo smo čekali da se proces zaštite formalizira, a sada nam predstoji pravi posao. Naime, zaštita izvornosti treba štititi nas proizvođače od bilo kojeg krivotvorenja, ali i potrošače koji moraju biti sigurni da kada kupe Paški sir da su kupili pravi sir koji je proizveden pod strogo propisanoj proceduri. Znači sada treba voditi računa da se Paški sir proizvodi po specifikaciji. Europska unija također ima obvezu jamčiti da je ovo što mi proizvodimo doista Paški sir što znači da je on postao svjetski proizvod. U slučaju nekih krivotvorina moramo reagirati i mi kao udruga, ali i inspekcijske službe na svim razinama. Udruga će također uložiti dodatne napore u cilju informiranja potrošača“, kaže Šime Gligora.

sd specijal
Kolan, otok Pag, 270314.
Ivan Gligora i njegov sin Sime vlasnici su sirane Gligora, njihov Paski sir nosilac je brojnih svjetskih odlicja a nedavno je osvojio titulu najboljeg sira na svijetu.
Na fotografiji: gotovi proizvodi sirane Gligora.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX
Paški sir sirane Gligora

Marin Pernjak, suvlasnik Sirane MIH iz Kolana, bio je također predsjednik Udruge. Pernjak uglavnom ponavlja što su i ostali sugovornici.

„Zapisi o proizvodnji Paškog sira postoje više od 500 godina. Od samog početka proizvodnje Paškog sira ovo je drugi po važnosti događaj za ovaj naš proizvod. Prijelomni momenat je bio kada smo mi mlađi od svojih roditelja preuzeli Udrugu proizvođača Paškog sira 2011. godine. Nakon toga je bilo potrebno puno rada i zajedništva da bi ovo postigli. Zato sada mogu samo reći da je kralj sada dobio krunu. Ovo je bio jako složen proces i da je veliku ulogu odigralo mlijeko paških ovaca koje je na ovaj način isto zaštićeno. Paški sir dobiva se od mlijeka Paške pramenke i to nam je priznala Europska komisija. Sve dosadašnje priče o mlijeku koje se uvozi izvan otoka Paga, sada padaju u vodu“, naglašava Marin Pernjak.

Hoganove misije

Posljednjih nekoliko godina organizirano je više trgovinskih misija Povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, s ciljem pronalaska novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz Europske unije. Do sada ih je bilo 11, a Paška sirana je sudjelovala na čak tri.

Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane, tako je promovirala Paški sir, koji je na Misiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima čak i uručen kao dio poklona u ime cijelog izaslanstva. Osim toga, nakon Misije u UAE, Europska komisija je snimila i promotivni film o Paškom siru u svrhu promotivne kampanje za europske, poljoprivredne proizvode - More than Food. Taj film sniman u Paškoj sirani, predstavljat će sve sireve iz EU na tržištu UAE i KSA.

„Naučili smo jako puno o kineskom, japanskom i tržištu emirata, upoznali se s poljoprivrednicima iz Europske Unije i s njima razmijenili iskustva, posjetili najveće sajmove hrane SIAL u Šangaju i GULFOOD u Dubaiju, obišli najveću mljekaru u Kini kao i farmu deva u Ujedinjenim arapskim emiratima, gdje se proizvodi devino mlijeko, sudjelovali na poslovnim forumima, obišli brojne uvoznike i trgovačke lance. Paški sir je renomirani europski proizvod. To potvrđuju sve njegove medalje, a sada i zaštita. Postao je europski proizvod“, ističe Martina Pernar Škunca.

„Oznakom izvornosti naši će kupci dobiti dodatnu sigurnost da je sir proizvden na otoku Pagu i od mlijeka paške ovce, a njome se i zaštićuje ime ili naziv Paški sir od krivotvorenja i zloupotrebe. Jučer je bio povijesni dan za sve nas proizvođače Paškog sira, ali i za sve Pažane jer je za nas Paški sir puno više od samog sira. On je za nas dio naše tradicije, našeg identiteta i zato smo smo svi jako ponosni. Proces dobivanja oznake bio je dugotrajan i mukotrpan“, naglasila je direktorica marketinga u Paškoj sirani koja posebno čestita Udruzi proizvođača Paškog sira i njenom predsjedniku Fabijanu Oštariću na dobro obavljenom poslu, svim proizvođačima, ali i svim ovčarima s otoka Paga bez kojih i ne bi bilo Paškog sira.

Iz Ministarstva poljoprivrede su, pak, priopćili kako je ovo još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što su na posljednjem sastanku u Kini ovoga studenoga povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu. To su Neretvanska mandarina, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir i Dingač, a dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije.

Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića, Mauna i Škrda. Paški sir je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju Paškog sira dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje.

Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine. Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:50