Loš početak

Ove četiri kompanije ostvarile su najveći pad cijena dionica od prvog izlaska na burzu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.9.2019. u 15:23

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.9.2019. u 15:23

(180402) -- NEW YORK, April 2, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, April 2, 2018. U.S. stocks ended lower on Monday, the first trading day in April, as worries about trade issues and a sharp decline in the technology sector weighed on the market., Image: 367600765, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

I dok je 2019. generalno bila dobra godina za IPO-ove, za nekolicinu kompanija prvi izlazak na burzovno tržište i nije bilo tako uspješan.

Kako navodi Barron's ove četiri svjetske kompanije neke su od najlošijih na tržištu dionica.

Guardion Health Sciences

Riječ je o medicinskoj kompaniji sa sjedištem u San Diegu koja je u prvoj polovici godine ostvarila prihod od svega pola milijuna dolara. Guardion se bavi ranim otkrivanjem, intervencijom i praćenje različitih očnih bolest. Sa svojim dionicama na tržište je izašla u travnju ove godine po cijeni od 4 dolara. Zbog velike konkurencije i turbulentnog tržišta u kolovozu su prodali najviše dionica po cijeni od 45 centi, no to nije bio jedni pad. Trenutno se njihovim dionicama trguje po 25 centi.

Ruhnn Holding

Kineska kompanija Ruhnn Holding sa sjedištem u Hangzhou također je još jedna u nizu tvrtki koja je na burzovno tržište izišla u travnju. Početna cijena njenih dionica iznosila je 12,50 dolara, ali u svega pet mjeseci vrijednost joj je pala ispod pet dolara čime je zabilježila gubitak od otprilike 60 posto. Prema trenutnim podacima cijena dionice iznosi 4,62 dolara. Inače, Ruhnn holding pruža platformu za e-trgovinu i marketinške usluge drugim kompanijama i brendovima na području Kine.

Greenlane Holdings

Greenlane Holdings jedna je od vodećih globalnih kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom e-cigareta i proizvoda od kanabisa. Sa sjedištem u Floridi, ova tvrtka također je sa svojim IPO-om izašla u travnju ove godine. S početnom cijenom od 17 dolara, vrijednost njenih dionica danas je pala za 64 posto te iznosi 6,14 dolara.

Axcella Health

Axcella Health američka je biotehnološka tvrtka sa sjedištem u Massachusettsu. Za razliku od prethodne tri kompanije, ova je na burzovno tržište prvi put izašla u svibnju. U tom trenutku cijena dionice iznosila je 20 dolara. Kao i prethodnici i ona je u svega nekoliko mjeseci doživjela veliki pad. Prema trenutnim podacima, vrijednost dioniče Axcella iznosi sedam dolara.