Kako uopće početi

Otvaranje obrta: koje uvjete morate zadovoljavati za otvaranje vlastitog obrta

Postoje tri vrste obrta, a mi donosimo koje uvjete morate zadovoljavati za njihovo otvaranje
Ilustracija, šalter Fina-e
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Dogodilo se – napokon ste se odlučili na taj korak i otvorit ćete obrt. No, sada su Vam se pojavili upitnici iznad glave, a onaj najveći je: Zadovoljavam li ja uopće uvjete za otvaranje obrta?

Prvo, trebali biste znati da postoje tri vrste obrta; slobodni, vezani i povlašteni. Slobodni obrti su oni za čije je obavljanje potrebno ispuniti samo opće uvjete za otvaranje obrta, za vezane se traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća stručna sprema ili majstorski ispit, a povlašteni obrti su oni čije je obavljanje moguće isključivo na temelju povlastice izdane od strane nadležnog ministarstva ili drugog nadležnog tijela.

Točnije, ono što je najbitnije jest da Vam pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom Suda časti Hrvatske obrtničke komore nije izrečena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti dok ta mjera traje. Osim toga, ako je propisano zakonom, morate udovoljavati i posebnim zdravstvenim uvjetima te, ako je potrebno za obavljanje obrta, morate imati pravo korištenja prostora. To su opći uvjeti koje morate zadovoljavati za otvaranje bilo koje vrste obrta.

Ako otvarate vezani ili povlašteni obrt morate, kao što je već rečeno, imati stručnu osposobljenost ili položen majstorski ispit. Ipak, ako ispunjavate sve uvjete osim uvjeta stručne osposobljenosti ili položenog majstorskog ispita, možete obavljati vezani obrt samo ako na tim poslovima zaposlite osobu koja ispunjava tražene uvjete. Vezane obrte mogu obavljati i osobe s odgovarajućim višim i visokim obrazovanjem.

Ako se pitate možete li pristupiti majstorskom ispitu, možete ako ste položili pomoćnički ispit ili Vam je on priznat i imate završeno propisano opće obrazovanje te najmanje dvije godine radnog iskustva u obrtu za koji želite polagati majstorski ispit. Osim toga, majstorskom ispitu mogu pristupiti i osobe koje imaju odgovarajuću srednju stručnu spremu i najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit i završenu majstorsku školu. Ako na dan pristupanja ispitu imate najmanje tri godine radnog iskustva u zanimanju za koje želite polagati majstorski ispit, to Vam također daje pravo da pristupite ispitu.

S druge strane, uvjeti za izlazak na ispit o stručnoj osposobljenosti puno su jednostavniji – jedino što morate imati jest završeno najmanje osnovno obrazovanje.

Nadalje, ako Vam je za obavljanje obrta potreban prostor, možete obavljati svoj obrt samo u prostoru za koji imate dokaz o pravu korištenja. Prostor, oprema i sredstva potrebna za obavljanje obrta moraju udovoljavati uvjetima određenim propisima o tehničkoj opremljenosti, zaštiti na radu, zaštiti i unapređenju čovjekovog okoliša, zaštiti od buke te drugim propisima koji se odnose na obavljanje određene gospodarske djelatnosti.

Sada kada ste vidjeli da udovoljavate svim uvjetima za ostvarenje svog sna, vrijeme je da ga i ostvarite i otvorite obrt. Ipak, imajte na umu svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje obrta i da Vam je za njegovo poslovanje potrebna i fiskalizacija. Ništa od toga neće Vas puno koštati niti će sam postupak trajati više od nekoliko dana. Sam trošak registriranja obrta iznosi oko 470 kuna, u što ulazi cijena izdavanja obrtnice od 200 kuna te administrativna pristojba za postupak registracije za 270 kuna.

Niti paketi za fiskalizaciju nisu skupi. . Primjerice, Tele2 za 79 kuna mjesečno (+PDV) nudi paket za fiskalizaciju koji sadrži uređaj Alcatel Pixi 4 DS (na koji imate jamstvo od dvije godine), Bluetooth printer i samu aplikaciju za fiskalizaciju. Ovaj paket ne podržava plaćanje karticama, ali se u izborniku može izabrati opis/način plaćanja karticama pa korisnik može preko drugog uređaja naplatiti karticom.

Osim toga, Tele2 paket pruža i uslugu pristupa internetu s 250 MB mjesečno prometa i brzinu prijenosa podataka od 128 kbps putem Tele2 mreže (što Vam je dovoljno za neometani rad blagajne) te, iako ne podržava plaćanje karticama, u izborniku se može izabrati opis/način plaćanja karticama pa korisnik može preko drugog uređaja naplatiti karticom. Paket za fiskalizaciju moguće je pronaći na svim Tele2 prodajnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:31