Muke po poljoprivredi

Otkupna cijena lubenica iz Neretve zasad je 1,7 kuna po kilogramu, no ruši je uvoz

Za razliku od uvoznih lubenica iz Makedonije, Grčke i Italije, domaće do kupaca dolaze svježe
 Denis Jerković / Hanza Media

Uvijek kada urod lubenica u dolini Neretve bude dobar, nastane problem. Odmah nakon mandarina, lubenice su druga najzastupljenija sorta s tog područja.

Tamošnji uzgajivači ove godine nisu imali sreće na tržištu s jagodama i trešnjama, koje nisu baš najbolje prošle, pa pomalo strahuju i za lubenicu, zbog čega su je neki od njih počeli brati ranije. Neretvanska bi se lubenica, stoga, u maloprodaji u Dalmaciji mogla pojaviti nedovoljno zrela.

Trenutačna je otkupna cijena, prema pouzdanim informacijama, 1,7 kuna po kilogramu i vrlo je izgledno da bi se već za sedam do deset dana mogla smanjiti, čime bi poništila ovogodišnji dobar urod.

Alarmantno stanje

Ponajveći proizvođač lubenica i dinja u dolini Neretve, koji ne želi da mu se ime navodi u javnosti, kaže da je stanje na tom području alarmantno i posljedica je iseljavanja stanovništva. A u vrijeme isporuke prvih dinja i lubenica, na akcijskoj je prodaji u trgovačkim lancima već talijanska lubenica, što je još jedan problem.

Slatinska tvrtka Marinada, prema riječima predsjednika Uprave Slavka Mađarića, planira otkupiti više od 5000 tona, sve iz domaće proizvodnje, i to u Slavoniji, Opuzenu i Istri.

„Ovogodišnja berba počela je sedam dana ranije nego što je uobičajeno i lubenica je izvrsne kvalitete. Prema sadašnjim procjenama, očekuje se dobar prinos. O količinama je teško govoriti jer su proizvodne površine manje nego lani. Sve je to posljedica velikog uvoza u periodu kad berba u Hrvatskoj tek počinje, što u startu snižava cijene naše robe. Usto je lubenica atraktivan artikl u trgovačkim lancima i konstantno je na akcijskoj prodaji. Trenutne otkupne cijene više su od uvoznih. Kakav će biti ostatak sezone, teško je procijeniti jer berba tek počinje i ovisit će o mnogo toga - objašnjava Mađarić.

Ne može se pokriti cijela sezona

Mađarić kaže da će nastojati zadržati cijenu koja je kooperantima prihvatljiva kako ne bi odustali od proizvodnje u sljedećim godinama. Dodaje, međutim, da je pritisak zbog uvoza lubenice jako velik.

Za razliku od uvoznih lubenica iz Makedonije, Grčke i Italije, prednost je domaćih što su svježe jer se uberu dan prije otpremanja krajnjim kupcima.

I u Slavoniji je situacija slična onoj u dolini Neretve, kaže Mađarić. I tamo je berba počela desetak dana ranije nego inače, a sudeći prema prvim kupljenim količinama, odlične je kvalitete.

- Hrvatska, na žalost, nema dovoljne količine lubenica tijekom cijele sezone, što se najviše osjeti na početku i kraju sezone konzumacije, a riječ je o ukupno dva tjedna. U glavnom dijelu sezone lubenica je dovoljno za potrebe domaćeg tržišta te je čak dobar izvozni proizvod - zaključuje predsjednik Uprave Marinade.

Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu su u našoj neposrednoj blizini

Na 250 hektara nasada pod lubenicama, koliko ih je, prema procjenama, u dolini Neretve, urod je između 11.000 i 14.000 tona godišnje, a ponajprije ovisi o godini.

Na jednom hektaru sadi se oko 2500 biljaka, od kojih ranije sorte daju urod od oko 40 do 60 tona po hektaru, a kasnije 60 do 90 tona. U cijeloj Hrvatskoj pod lubenicama je, prema trenutno dostupnim podacima, oko 450 hektara, na kojima se proizvede ukupno oko 20.000 tona godišnje. Problem je to što su neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske, Makedonije i Grčke, u našoj neposrednoj blizini. Stoga je problem uvoza i dalje jedan od gorućih za ovdašnje proizvođače jer teško je konkurirati niskim uvoznim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:30