Dobio prestižni certifikat

OPG Marijana Balića s prestižnim certifikatom širom otvorio vrata izvozu domaćeg češnjaka

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 12:49

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 12:49

Ilaca, 051218. Marijan Balic vlasnik OPG-a Balic najveci je proizvodjac bijelog luka u Slavoniji.
Na fotografiji: Marijan Balic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Marijan Balić

Marijan Balić iz Ilače pokraj Vukovara jedan je od vlasnika domaćih OPG-a koji je zaintrigirao širu javnosti prije svega zbog nimalo jednostavne odluke da se bavi uzgojem češnjaka koji uglavnom uvozimo iz Kine.

Uzgoj češnjaka i njegov uspješan plasman na tržište vrlo su zahtjevni, pa informacija da je Balić, inače dobavljač trgovačkog lanca Lidl Hrvatska, uspio osigurati prestižni certifikat Global G.A.P. zaslužuje respekt.

Na pravom putu

- Global G.A.P. certifikat za naš OPG, koji smo dobili u srpnju ove godine, velika je stvar i potvrda da smo na pravom putu. Ovaj certifikat zasigurno otvara vrata izvozu, a na nama je da u godinama koje dolaze ostanemo dosljedni - kaže Marijan Balić i dodaje da je njegov OPG uspio pribaviti certifikat pola godine prije zadanog roka iako je, ističe, procedura pribavljanja bila zahtjevna.

Spomenuta procedura, upozorava Balić, podrazumijeva višegodišnje pridržavanje dobre poljoprivredne prakse i stavljanje naglaska na sve aspekte proizvodnje i poslovanja.

- Da biste zaslužili ovaj certifikat, morate ispuniti brojne kriterije vezane za zdravstvenu ispravnost proizvoda koja, među ostalim, uključuje gotovo nultu toleranciju na ostatke pesticida, kao i brigu za zaposlenike i okoliš - napominje naš sugovornik, koji se za pribavljanje certifikata obratio tvrtki TUV Croatia.

Troškovi pribavljanja, kako nam je rekao Balić, ovise o vrsti proizvodnje koju se želi certificirati i broju proizvoda.

U svjetskoj bazi vlasnika certifikata Global G.A.P. dvjestotinjak je proizvođača iz Hrvatske. Riječ je, među ostalim, o većim proizvođačima hrane, no i sve više OPG-a osigurava taj status. U proizvodnji mandarina, primjerice, šest hrvatskih proizvođača ima Global G.A.P., od čega su tri obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Zanimljiv je podatak da će s krajem ove godine, uz Marijana Balića, i svi ostali Lidlovi dobavljači voća i povrća imati Global G.A.P.

Kad kupac na pakiranju voća ili povrća vidi oznaku Global G.A.P., može računati na to da je proizvod stavljen na tržište poštivanjem dobre poljoprivredne prakse. Naime, proizvođači svake godine iznova moraju zadovoljiti niz pravila i postupaka, kao što su, primjerice, bilježenje svih aktivnosti na zemljištu i ulazak posjetitelja u skladište u kontroliranim uvjetima, ali i voditi brigu o dvosmjernoj komunikaciji između radnika i rukovodstva te jasno definiranje svih poslovnih procesa. Obvezuju se također da će koristiti certificirano i kvalitetno sjeme i gnojiva, raditi neprestane analize vode za navodnjavanje, analize tla i proizvoda te se brinuti za mehanizaciju, čistoću i ispravnost pakirne linije. Sljedivost od polja do kupca je prioritet, baš kao i briga o zdravlju i dobrobiti djelatnika, uz njihovo stalno educiranje. Dobavljači se obvezuju biti i energetski učinkoviti, održivo gospodariti otpadom te se neprestano usavršavati i pratiti nove trendove.

Za Global G.A.P. kolokvijalno se kaže da je putovnica za inozemna tržišta, pa ne čudi da i Marijan Balić računa na to da će ovako prodrijeti na inozemna tržišta. Balićev OPG posluje od 2010. godine, a trenutno ima pet zaposlenih. Broj zaposlenih, kaže vlasnik, na vrhuncu sezone u ljetnim mjesecima povećava se ovisno o količini posla.

Najvažniji partner

- Naš najvažniji poslovni partner svakako je Lidl, s kojim uspješno surađujemo već nekoliko godina. Planovi su veliki. Proširenje palete proizvoda, gradnja dodatnih skladišnih kapaciteta, nova zapošljavanja... Ako i pola od toga ostvarimo, uspjeli smo - najavljuje Marijan Balić.

Prema njegovim riječima zabluda je da oko češnjaka nema puno posla.

- Češnjak je izuzetno radno intenzivna kultura gdje sadnju i vađenje možete odraditi strojno, a poslovi poput čišćenja glavica, kontrole kvalitete prilikom pakiranja zahtijevaju potpuni angažman- pojasnio je Balić i dodao kako su priprema zemljišta i odabir zdravog sadnog materijala ključni.

- Nakon sadnje sljedećih devet mjeseci brinemo da naš češnjak bude velik i zdrav. Proizvodnja češnjaka u polju vrlo je kompliciran proces no pravi posao nastupa prilikom i nakon vađenja češnjaka iz zemlje. Ali, mi volimo izazove pa smo se prihvatili proizvodnje češnjaka. Smatram da na tržištu ima mjesta za sve pa i za jeftiniji uvoz iz Kine ili Španjolske jer kupcu morate dati mogućnost izbora. Preferencije potrošača su takve da oni traže domaći proizvod na policama. Mi smo tu da im tu želju ispunimo - zaključio je poljoprivrednik iz Ilače.