Presedan Vlade

Oni svoje brodogradilište nisu 'pustili niz vodu', Ferguson će voditi ministri

Nacionalizaciji škvera prethodili neuspjeli pregovori s bivšim vlasnikom Jimom McCollom
 Profimedia, Alamy

Škotska Vlada nacionalizirala je brodogradilište Ferguson u luci Glasgow obrazloživši tu odluku potrebom očuvanja oko 300 radnih mjesta u škveru i dovršetkom dvaju trajekata čiji je naručitelj.

- Javno vlasništvo u brodogradilištu značiti će neophodan kontinuitet poslovanja, dovršetak brodova i najniži mogući trošak za porezne obveznike – poručio je nakon preuzimanja Fergusona ministar financija Derek Mackay. Nemiješanje škotske administracije u krizu Fergusona, upozorio je Mackay, značilo bi propast ugovorenih poslova i nestanak radnih mjesta u brodogradilištu što se, zaključio je, nije smjelo dogoditi.

Nacionalizaciji Fergusona prethodili su pregovori s donedavnim vlasnikom brodogradilišta Jimom McCollom koji je od Vlade pod kontrolom škotske nacionalne partije SNP, tražio dodatno plaćanje naručenih trajekata povrh ugovorenih 97 milijuna funti. Prema navodima BBC-a, McColl je za neke, kako je bivši vlasnik Fergusona tvrdio, neophodne preinake trajekata tražio još 40 milijuna funti.

S McCollom je pregovore vodio škotski nacionalni brodar CalMac, na čiji je prijedlog Vlada SNP-a odobrila plaćanje Fergusonu 45 milijuna funti, ali je istodobno odlučila preuzeti kontrolu nad brodogradilištem, ishodivši prethodno potrebne dozvole tržišnih regulatora.

Radnici brodogradilišta plaće će primati iz odgovarajućeg državnog fonda, a u nadzornom odboru Fergusona sjediti će ministri iz SNP-ove Vlade premijerke Nicole Sturgeon.

Čelnik sindikata škotske brodogradnje Gary Cook pozdravio je potez Vlade u Glasgowu, podsjetivši kako je prije pet godina Ferguson prolazio istu ovakvu financijsku i poslovnu krizu bez reakcije države.

- Radnici Fergusona ni na koji način nisu doprinijeli krizi tvrtke i stoga su s pravom odluku Vlade doživjeli kao veliko olakšanje – komentirao je Cook.

Očekuje se da će škotska Vlada nakon sređivanja stanja u Fergusonu prići njegovoj prodaji, no upitan je interes investitora jer ga nije bilo ni prilikom prethodnih pokušaja prodaje brodogradilišta.

Opozicijska škotska konzervativna partija (MSP) izrazila je suglasnost s državnom pomoći Fergusonu, no kritizirala je odluku o nacionalizaciji ocjenom kako SNP na taj način prikriva svoju nesposobnost prilikom neuspjelih pregovora s McCollom o dovršetku trajekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:46