Novi splitski hotel

Odien grupa preuzela Radisson Blue Resort iz Splita po 'odličnoj cijeni'

Preuzimanje Radisson Blue Resorta trenutno je u fazi provođenja financijskih transakcija
Radisson Blue Split
 Vladimir Dugandzic / Hanza Media

Nakon što je prije nepune tri godine, točnije u rujnu 2015. godine, preuzela hotel Le Meridien Lav, odnosno tvrtku Grand hotel Lav u Podstrani, međunarodna investicijska korporacija Odien preuzela je preko svoje specijalizirane investicijske tvrtke hotel Radisson Blu Resort iz Splita ili nekadašnji hotel Split, preciznije tvrtku Memento Spalato koja je njegov vlasnik.

Preuzimanje je trenutačno u fazi provođenja financijskih transakcija. Premda naš pouzdan izvor tvrdi da je postignuta odlična cijena, njezin iznos nismo uspjeli doznati.

Nove postelje

Uglavnom u iščekivanju novih hotelskih postelja na splitskom području nakon dovršetka gradnje nekoliko hotela te raspleta trakavice oko hotela Marjan, na splitskom se području dogodilo prvo veće okrupnjavanje u hotelskom segmentu. Naime, dva najveća hotela - Le Meridien Lav i Radisson Blue Resort - sada imaju istog vlasnika. Oba su se hotela na tržištu pozicionirala, između ostalog, kao hoteli u kojima se održavaju značajna poslovna okupljanja, odnosno u MICE segmentu, za što je Radisson Blu Resort na pretprošlim Danima hrvatskog turizma nagrađen kao najbolji hotel u tom segmentu.

Doduše, da bi se nešto slično moglo dogoditi, prije dvije i pol godine u Globusu je najavio Michael Saran, 50-godišnji menadžer Odien grupe, inače menadžer turskog podrijetla. Do preuzimanja tvrtke Grand hotel Lav, koja je vlasnik Le Meridien Lava, vlasnik je bila HETA Asset Resolution, tvrtka u koju su izdvojeni problematični plasmani Hypo Alpe-Adria banke. HETA je u jesen 2012. postala vlasnik splitskog hotela i marine aktivirajući založno pravo zato što dotadašnji vlasnici Slavko Bošnjak i Ivica Kurtović nisu servisirali obveze. Hotel je renoviran i otvoren 2006., raspolaže sa 381 sobom, 12 restorana i barova, 30 poslovnih prostora te jednim od najvećih konferencijskih centara u Hrvatskoj, koji se prostire na 2500 četvornih metara. Grand marina Lav sa 75 vezova ima i prostora za širenje. Hotelom upravlja brend Le Meridien u vlasništvu Starwood Hotels&Resorts Worldwidea. S površinom objekata od oko 60.000 četvornih metara i vanjskom površinom sa šetnicama, zelenim površinama, plažom i velikom luksuznom marinom na više od 40.000 kvadrata i s brojnim sadržajima, ovo je najveći hotelski kompleks na našoj strani Jadrana.

Privatizacijska trakavica

I hotel Split, danas hotel Radisson Blu Resorta, prošao je privatizacijsku trakavicu na hrvatski način. Do ovog preuzimanja vlasnik mu je bio ukrajinski poduzetnik Sergej Distergov preko tvrtke Memento Spalato. Nakon turističke sezone trebalo bi se realizirati i operativno preuzimanje u sklopu kojeg će se odlučiti i koji će hotelski lanac upravljati hotelima. Zbog važećih ugovora s hotelskim lancima koji u slučaju Radissona traju još osam godina, moguće je da njima nastave upravljati postojeći.

Zanimljivo je da je nedavno dovršeno ulaganje novi paviljon Fikus hotela Radisson Blu Resorta sa 54 sobe i 15 apartmana, koji je sagrađen na mjestu srušene zgrade nekadašnjeg kompleksa hotela Split. Aneks zgrada hotela je srušena, a na njezinu je mjestu sagrađena nova zgrada s pet katova. Ovom investicijom Radisson Blu Resort dobio je novu terasu s ugostiteljskim i mnogim drugim sadržajima. Nekadašnjih 250 smještajnih jedinica obnovljeno je 2010. u prvoj fazi, u sklopu koje su sagrađeni i spa i fitness centar te devet dvorana namijenjenih poslovnim okupljanjima.

Ulažu u kvalitetne nekretnine, ali i u električnu energiju

Odien grupa je, kako piše na njezinim stranicama, vodeća regionalna tvrtka za upravljanje nekretninama i imovinom u srednjoj i istočnoj Europi. Ulaže u kvalitetne nekretnine, a na splitskom području razvija i projekt Split Gardens, koji uključuje gradnju 176 stambenih jedinica s ugostiteljskim i drugim sadržajima. Građevinsko zemljište udaljeno je 500 metara od mora, a dvije trećine stambenih jedinica imat će pogled na more.

Posluje i u prijenosu, distribuciji i maloprodaji električne energije kućanstvima i tvrtkama. U Češkoj, Hrvatskoj i Turskoj zapošljava više od 500 radnika. Odien upravlja i private equity fondom. Najviše ulaže u srednjoj i istočnoj Europi, u raznim segmentima.

Grupacija je bila vlasnik i brojnih turističkih operatora specijaliziranih za Grčku i Tursku, među ostalim CK Alexa, te Ahoy turizma, i portala za putovanja Outvia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:22