Moratorij kredita

Od troška solemnizacije odustala i Erste banka

Zahtjeve za odgodom otplate kredita, navode u toj banci, dosad je podnijelo 5700 klijenata koji imaju 8700 kredita
Ilustracija
 Marijo Basic / CROPIX

Nakon što je to učinila OTP banka, odluku o tome da će klijente poštedjeti troška solemnizacije aneksa ugovora o kreditu donijela je i Erste banka.

-Solemnizaciju je nužno provesti u slučajevima kada je inicijalnim ugovorom o kreditu zasnovano založno pravo na nekretninama u korist banke, a uvažavajući činjenicu da javnobilježnički trošak u ovim okolnostima građanima predstavlja značajnu stavku, banka je odlučila preuzeti ga na sebe, stoji u priopćenju Erste banke.

Zahtjeve za odgodom otplate kredita, navode u toj banci, dosad je podnijelo 5700 klijenata koji imaju 8700 kredita, od čega se oko 1150 odnosi na stambene kredite, a za koje je mahom potrebna solemnizacija prilikom realizacije odgode. U Erste banci ipak se nadaju da će se u konstruktivnoj komunikaciji s nadležnim institucijama pronaći mogućnost djelomičnog snižavanja troškova solemnizacije "s ciljem ravnomjernije raspodjele i preuzimanja dijela troška koji inače, u redovnim okolnostima, snose građani“.

Opcija odgode otplate koju Erste banka nudi klijentima, dodaju, potpuno je u skladu ili čak u nekim elementima nadmašuje standarde koje primjenjuje većina zemalja zapadne i srednje Europe u ovim okolnostima. Osim toga što ne naplaćuje naknadu za izmjenu po kreditu i preuzima trošak solemnizacije koji, primjerice, u slučaju kredita od 65.000 eura iznosi oko 500 kuna, u Erste banci navode da će u razdoblju moratorija obračunavati isključivo redovne kamate.

-Klijent nakon odgode zadržava jednak anuitet, a redovnu kamatu za razdoblje odgode plaća na kraju roka otplate kredita, napominju u Erste banci. Ujedno podsjećaju kako su dali svoj doprinos u olakšavanju utjecaja trenutačnih okolnosti za klijente, prolongaciji svih odobrenih dopuštenih prekoračenja građana po tekućim računima koji dospijevaju sljedeća tri mjeseca, i to na dodatnih 3-6 mjeseci, pod istim uvjetima koji su vrijedili i dosad.

Prema podacima Hrvatske udruge banaka, za mjere odgode plaćanja kredita stiglo je gotovo 40.000 zahtjeva, od toga 29.926 građana i 9.436 poduzetnika. Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio zahtjeva za moratorijem odnosi se na stambene kredite.

S obzirom na to da su procedure za podnošenje zahtjeva nedavno pokrenute, u HUB-u očekuju da će ta brojka znatnije rasti.

"Banke u skladu s postojećim modelom imaju mogućnost pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i vjerujem da će pronaći zadovoljavajuća rješenja zaklijente koji su najviše pogođeni ovom krizom“, kazao je direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

Dodaje kako je za najugroženije sektore, poput turizma, mogućnost trajanja moratorija proširena do sljedeće turističke sezone, što predstavlja i veću razinu pomoći od predloženih 12 mjeseci odgode plaćanja.

-Moratorij koji banke provode tijekom izvanredne situacije nije standardan iz razloga što je ta mogućnost ponuđena velikom broju klijenata, a tijekom moratorija klijentima se ne naplaćuje glavnica i kamata, objašnjava HUB i još jednom podsjeća kako banke obračunavaju isključivo redovnu kamatu, bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18