Novi zakon

Nutella i drugi proizvodi odsad u Hrvatskoj moraju biti iste kvalitete kao i u Njemačkoj

Službena pozicija Europskog parlamenta je da se različita kvaliteta proizvoda u EU mora zabraniti
Biljana Borzan
 Vlado Kos / CROPIX

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji. Veliki je to uspjeh europskih parlamentaraca iz zemalja srednje i istočne Europe među kojima je vjerojatno najznačajnije bilo opsežno istraživanje bazirano na znanstvenim osnovama koje na ovu temu provela hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

- Službena pozicija Europskog parlamenta je da se različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU mora zabraniti. To je pozicija do koje smo došli nakon godina uvjeravanja, povlačenja za rukav i dokazivanja! Oduševljena sam ovako dobrim rezultatom teških pregovora, i za mene već petogodišnjeg procesa. Vrlo je teško gurati zakon za koji nitko ne želi da se dogodi osim vas i dijela istočnoeuropskih zastupnika - kazala je Borzan, objavivši kako je Odbor usvojio izmjenu tzv. crne liste Direktive o nepoštenim poslovnim praksama i eksplicitno zabranio dvostruku kvalitetu proizvoda. Kazne za proizvođače koji će plasirati dvostruku kvalitetu bit će do četiri posto njihovog godišnjeg prometa.

- Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu. Ti podaci su me obvezali. Europski parlament je donio najbolju poziciju, unatoč teškim pregovorima. Sada je na potezu Vijeće, a tu veliku ulogu mora odraditi naša Vlada – istaknula je Borzan, dodavši i kako paralelno sa zakonodavnim procesom ide i europsko istraživanje kvalitete proizvoda za koji je sredstva iz EU proračuna osigurala upravo Borzan.

- Prema mojim informacijama, uzorak će se uskoro formirati na osnovi doprinosa 19 država članica. Prvi rezultati će biti kroz par mjeseci, i moguće je da zakon bude izglasan i prije toga. Samim time su rezultati i važniji, jer će povući za sobom i prve sankcije – zaključila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:07