Investicije

Novim ulaganjima Holcim dodatno smanjio buku

Sve planirane aktivnosti i predviđeno ulaganje za smanjenje buke Holcim je stanovnicima Koromačna predstavio u lipnju ove godine
Holcim
 Jozo Vrdoljak

Na 24. Građanskom satu, kojeg Holcim već 15 godina organizira za susjede tvornice cementa u Koromačnu, ovaj se mjesec razgovaralo i o novim akcijama za smanjenje buke. Tako je Holcim pitao sudionike da li i koliko osjete rezultate nakon remonta u kolovozu, kad su ugrađeni paneli koji smanjuju utjecaj nekih od izvora buke. Susjeda koja ju je najviše osjećala, rekla je da se primijeti velika razlika od prije 10 godina i danas, te da je nakon ovih novih ulaganja zadovoljna i sretna.

„Holcim na smanjenju buke sustavno radi još od 2003. godine, kad smo započeli izradu karte buke, prve u Istarskoj županiji. Tada smo je također susjedima predstavili na 2. Građanskom satu u Koromačnu. Upravo zbog takvog sustavnog pristupa, Nacionalno vijeće za zaštitu na radu i Udruga za unapređivanje zaštite na radu je krajem 2004. godine Holcimu dodijelila priznanje za doprinos u ostvarivanju zdravog radnog mjesta. Te je godine Europska Agencija za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu obilježavala baš temu zaštite od buke na radnom mjestu, te su zato i u Hrvatskoj te godine priznanja dodijeljena upravo na temu zaštite od buke. Danas, nakon 17 godina, ponosni smo što nije sve ostalo samo na akcijskom planu, nego se vide stvarni rezultati ulaganja.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Sve planirane aktivnosti i predviđeno ulaganje za smanjenje buke Holcim je stanovnicima Koromačna predstavio na Građanskom satu u lipnju ove godine. Većina radova napravljena je tijekom remonta u kolovozu, a posjetitelji Dana otvorenih vrata su mogli osobno vidjeti prigušivače buke dimenzija 2 x 2 x 2 metra, kojih je ukupno ugrađeno osam komada. Dodatne dvije aktivnosti, koje će se napraviti tijekom zimskog remonta u veljači iduće godine su prigušivanje 10 ventilatora za hlađenje peći i postavljanje zaštitne barijere koja će biti visoka 2 metra, a dugačka 15 metara.

„Možda izgleda jednostavno, ali tvornica je složena: kako smo u prošlosti smanjili buku jednog postrojenja, tako se više čuo neki drugi izvor. Samo u zadnje tri godine ulaganje u smanjenje buke iznosi 2,5 milijuna kuna, a odnosi se na 11 pozicija unutar tvornice na kojima su napravljeni prigušivači i barijere. Trenutno smo zadovoljni postignutim jer naši susjedi osjećaju značajnu razliku.“, rekla je Alenka Smoković, Holcimova koordinatorica za okoliš. Skoro polovica tog ulaganja odnosi se samo na jedno mjesto u tvornici: na ugradnju barijere s prigušivačima buke na mjestima usisa ventilatora hladnjaka klinkera, na dodatnu barijeru na krovu izlazne glave peći te zatvaranje bočnog otvora prema naselju.

Nakon detaljne analize i mjerenja buke, nove je aktivnosti predložila i projektirala tvrtka Strojarsko Akustički Inženjering . iz Rijeke. Već se dugo vremena bave akustičnim mjerenjima i istraživanjima, zvučnom zaštitom u industriji, akustikom prostora te kartama buke i akcijskim planovima. Zanimljivo je što su izradili karte buke za npr. gradove Krk, Rijeku, za Primorsko-goransku županiju, dok su smanjenje buke izvršili na mnogobrojnim objektima, od turističkih do npr. zvučne izolacije Cimosove traktorske kabine, trgovačkog centra ZTC u Rijeci, zatim tvornice papira, hidroelektrane, tvornice Radenska, Paloma, JUB...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:27