Nova runda

Novi zakoni o radu nedjeljom već u svibnju u proceduri, intenzivni pregovori još traju

U hrvatskoj varijanti moglo bi se ići na to da se trgovcima omogući da rade do 16 nedjelja
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministar Darko Horvat ubrzava rad na novim zakonskim rješenjima kojima bi se ograničio rad nedjeljom.

Prema neslužbenim informacijama, mijenjala bi se dva zakona - Zakon o trgovini i Zakon o radu, koji bi se u Vladinoj proceduri, prema očekivanjima upućenih, trebali naći do svibnja. Ipak, za to će, kažu naši sugovornici iz Vladinih krugova, biti potrebna barem još jedna runda razgovora Horvata sa sindikatima i poslodavcima.

- Tek kada se postigne dogovor među socijalnim partnerima, zakonski prijedlozi ići će pred Vladu - kaže naš sugovornik iz Vladinih krugova.

No, te suglasnosti zasad nema. Nema je ni među samim trgovcima, a ni između poslodavaca i sindikalaca. I dok je stav sindikata da rad nedjeljom treba zabraniti ili barem znatno ograničiti, dio trgovaca (uglavnom iz segmenta prodaje prehrambenih proizvoda) podržava takve prijedloge dok drugi dio njih smatra da rad nedjeljom ne treba ograničavati te ističe da bi takav potez, koji nedjeljom stavlja ključ u bravu samo trgovina, bio protuustavan.

O raskolu među samim trgovcima dovoljno govori i to što se oni sami, okupljeni u Udruženju trgovine HGK, još nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se postaviti prema pitanju rada trgovina nedjeljom. Prošlotjedni sastanak Udruženja nije uspio iznjedriti dogovor trgovaca o tome. U Komori se nadaju da bi se trgovci mogli dogovoriti na zatvorenom sastanku koji je najavljen za danas poslijepodne.

Navodno su, kako doznajemo, za sastanak pripremljeni prijevod i analiza sličnog austrijskog zakona. U hrvatskoj varijanti, kaže nam jedan sugovornik, moglo bi se ići na to da se trgovcima omogući da rade do 16 nedjelja u godini, što bi im omogućilo da trgovine drže otvorene nedjeljom tijekom sezone i u prosincu.

Usporedo sa sastancima samih trgovaca, i ministar Horvat se sastaje sa socijalnim partnerima. Najprije je prošlog tjedna primio predstavnike poslodavaca, od kojih su ga neki, kako doznajemo, upozorili da bi ograničavanje rada nedjeljom bio ne samo udar na njihovo poslovanje nego i na primanja i status samih radnika. Jučer se, pak, Horvat sastao s predstavnicima sindikata. Prema riječima Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske, sindikalci žele da se regulira rad trgovina tijekom cijelog tjedna jer sada, kako kaže, ni toga nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:24