Jeftinije ovrhe

Nove cijene ovrha stupile na snagu, Financijska agencija pojeftinila usluge za 25 posto

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 16:27

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 16:27

Zagreb, 030715. Udruga Franak prosvjedovala je ispred Sabora na Markovu trgu, trazeci osnivanje istraznog povjerenstva za slucaj Franak, zakon o ukidanju CHF valutne klauzule u postojecim kreditima i moratorij na ovrhe i delozacije do donosenja zakonske regulative.
Na fotografiji: prosvjednici na Trgu sv. Marka.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Financijska agencija danas je smanjila cijene svojih usluga koje pruža prilikom sprovođenja ovrha nad dužnicima za prosječnih 25 posto. Iznos naknade koju Fina obračunava na sprovedenu ovrhu ovisi o visini zahtjeva za naplatu, pa tako za najniže ovrhe, do 200 kuna, Fina po novome obračunava naknadu od 50, umjesto dosadašnjih 65 kuna.

- Nove naknade se primjenjuju neovisno o tome radi li se o naknadi koju predujmljuje ovrhovoditelj ili naknadi koju će Fina obračunati i upisati u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika - priopćeno je iz Fine uz napomenu da je novi cijenik odobrio ministar financija Zdravko Marić.

Ovo je treće smanjivanje naknade na ovrhu u posljednjih godinu dana, prethodno je naknada snižena sa 87 na 65 kuna kada je uveden i obračun naknade prema visini duga. Procjenjuje se da snižavanje najmanje naknade ide u korist većine dužnika, jer se najveći dio zatraženih ovrha i odnose na iznose od 500 kuna po ovrsi i niže od toga.

U prilog ocjenama da cijenik Fine ide na ruku većini dužnika ide i podatak kako je ovrha na dug do 5000 kuna, 150 kuna po novome cijeniku, odnosno 25 kuna manje nego dosada.

Najviši iznos naknade, 5000 kuna, Fina će i po novome cjeniku obračunavati prilikom prisilne naplate duga većeg od 500 tisuća kuna. Isto tako, nije bilo promjene cijene prisilne naplate duga od sto tisuća do 500 tisuća kuna, koja će i dalje iznositi 2000 kuna.

Financijska agencija ovom prilikom nije promijenila ni dio cijenika koji se odnosi na tridesetak drugih usluga, poput izdavanja različitih potvrda, izvješća i izvadaka, vezanima za prisilnu naplatu dužnika, s tim da dio tih usluga građani ionako ne plaćaju, već se naplaćuju samo pravnim osobama.

U Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima Fina je, uz Hrvatsku narodnu banku i poslovne banke, ovlaštena za provođenje ovrhe nad financijama dužnika.

Da bi Fina krenula u prisilnu napatu, tvrtka ili pojedinac koji je podnio zahtjev za ovrhu svog dužnika mora uplatiti predujam, koji mu se kasnije vraća iz ovršenog iznosa.