Novo zaduženje države

Nova akcija zaduživanja Ministarstva financija: Od bankara traže 700 milijuna kuna

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.6.2019. u 17:32

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.6.2019. u 17:32

Zagreb, 091118. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Zdravko Maric ministar financija.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Ministarstvo financija spremno je na petnaestoj po redu aukciji trezorskih zapisa ove godine zadužiti se 700 milijuna kuna. Dospijeće zapisa koje će Ministarstvo financija ponuditi 26.lipnja ove godine je 25.lipnja 2020., a uvjeti zaduženja biti će poznati nakon aukcije.

U prethodnoj aukciji trezorskih zapisa održanoj 28. svibnja ove godine Ministarstvo financija ostvarilo je interes ulagača od 253 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 0,08 posto. Tada je Ministarstvo financija ulagačima ponudilo 300 milijuna kuna ove vrste državnih vrijednosnica.

Sprovevši svibanjsku aukciju trezorskih zapisa, Ministarstvo je priopćilo da je spomenutom transakcijom dug države po ovoj vrsti vrijednosnica smanjen za 82 milijuna kuna te iznosi 17 milijardi i 791 milijun kuna, jer su istodobno otplaćeni ranije emitirani zapisi.

U ovogodišnjim aukcijama trezorskih zapisa samo jednom je država ponudila zaduženje u eurima, 21.svibnja ove godine, u svim ostalim slučajevima radilo se o kunskom zaduženju. Niti jednom prilikom aukcije kunskih trezorskih zapisa ove godine Ministarstvo financija nije se obvezalo na veću kamatnu stopu od 0,09 posto, dok je u slučaju jedine eurske aukcije kamatna stopa bila nula posto.

Najveću ovogodišnju aukciju kunskih trezorskih zapisa Ministarstvo financija odradilo je 3.siječnja, kada se zadužilo za dvije milijarde i 48 milijuna kuna. Jedanaest dana kasnije uslijedila je još jedna od većih ovogodišnjih kunskih aukcija, u vrijednosti milijardu i 405 milijuna kuna.