Velike investicije

Njemački DB u daljnjoj ekspanziji: Do 2024. ulažu šest milijardi eura u nove vlakove

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 14:27

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 14:27

An Intercity Express ICE train of Deutsche Bahn AG is pictured on the new new rail line connecting Berlin and Munich in Goldinsthal near Erfurt, Germany June 14, 2017. REUTERS/Ralph Orlowski - RC13E15E2850
Ralph Orlowski / REUTERS

Brzi vlak, Deutsche Bahn

Njemačke državne željeznice Deutsche Bahn (DB) planiraju do 2024. uložiti šest milijardi eura u nove vlakove, brži prijevoz i nova radna mjesta, potvrdio je glasnogovornik DB-a Berthold Huber za tamošnje medije. Plan je DB-a u idućih pet godina kupiti 200 novih vlakova, od kojih će prvih petnaest Intercityja biti u uporabi već ove godine.

Najavljena ulaganja potrebna su kako bi DB postigao cilj povećanja godišnjeg broja putnika sa sadašnjih 145 milijuna na 200 milijuna putnika. U istome duhu, u DB-u su procijenili da im za nove ciljeve treba dodatne 22 tisuće zaposlenika koje namjeravaju angažirati do 2030..

Zanimljivo je da se značajno povećanje zaposlenosti planira unatoč trendovima i u prodaji DB-a, koji pokazuju da gotovo polovica putnika nabavlja kartu on-line. No, njemački mediji napominju kako je DB suočen sa zahtjevima dijela političkih stranaka da se brzi i dostupni željeznički prijevoz u Njemačkoj osigura svima jednako. Procjenjuje se da će DB obnoviti svoju 'flotu' i na linijama izvan Njemačke, prije svega u Austriji i u Nizozemskoj.

U skladu s dobrim običajima međusobne suradnje najvećih kompanija u njemačkoj ekonomiji i zaštite nacionalnih gospodarskih interesa, DB je već naručio 149 novih vlakova od korporacije Siemens. No, prema napisima u španjolskim medijima, dio vlakova DB će kupiti i od tamošnjeg proizvođača Talgo koji jamči isporuku brzih vlakova s projektiranom brzinom od 230 kilometara na sat.

Planove menadžmenta DB-a mora u lipnju ove godine odobriti Nadzorni odbor kompanije. Njemački mediji podsjećaju da se DB u posljednje vrijeme našao na meti kritika putnika zbog kašnjenja, pa se ambiciozni plan menadžmenta uzima i kao odgovor na te kritike.

Deutsche Bahn prisutan je i na hrvatskom tržištu kroz prijevozničku tvrtku Arriva čiji je vlasnik. U Hrvatskoj imaju 600 autobusa, 1400 zaposlenika i 15 kolodvora pod upravom. Na razini cijele grupe, DB ima 300 tisuća zaposlenih, a osim željezničkog i autobusnog, grupa pruža usluge i teretnog i zračnog prijevoza.