Blokada stečajeva

Njemačka zabranila otvaranje novih stečajeva dok traje koronavirus, čeka se pomoć države

Obveza podnošenja zahtjeva za stečaj u Njemačkoj zbog insolventnosti dulja za 6 mjeseci
Angela Merkel i njemački ministar financija Olaf Scholz
 AFP

Savezno ministarstvo pravde i zaštite potrošača u Njemačkoj odlučilo je onemogućiti otvaranje novih stečajeva tamošnjih tvrtki dok traje borba protiv širenja koronavirusa.

- Želimo spriječiti stečajeve tvrtki koje očekuju pomoć savezne Vlade koja iz nekog razloga stigla na vrijeme. Rok od tri tjedna u kojem tvrtka mora zatražiti stečaj zbog nemogućnosti plaćanja svojih obveza prekratak je s obzirom na odluku savezne Vlade da se tvrtkama pogođenima koronavirusom pomogne do 30.rujna ove godine – pojasnila je savezna ministrica pravde i zaštite potrošača Christine Lambrecht.

Spomenuto ministarstvo upozorava kako od obveze otvaranja stečaja u roku od tri tjedna nesposobnosti za plaćanje dugova ili insolventnosti neće biti oslobođene tvrtke čija je insolventnost nema veze s koronavirusom. Najavilo je kako će do kraja tekućeg mjeseca donijeti i pripadajući propis prema kojem se obveza podnošenja zahtjeva za stečaj zbog insolventnosti produžuje do 30.rujna ove godine.

- Preduvjet za obustavu redovite procedure insolventnosti trebao bi biti taj da se insolventnost temelji na učincima epidemije korone i da postoje razumni izgledi za reorganizaciju na temelju zahtjeva za javnom potporom ili ozbiljnih pregovora o financiranju ili reorganizaciji tvrtke koja podnosi zahtjev – priopćilo je savezno ministarstvo.

Christine Lambrecht je izrazila uvjerenje kako ne bi trebalo biti poteškoća u utvrđivanju stvarne ugroženosti tvrtki od koronavirusa, jer je na sličan način sprovedena velika akcija pomoći prilikom poplava, suša i drugih elementarnih nepogoda koje su u prošlosti pogađale Njemačku.

Njemačka savezna vlada najavila je kako će za razne mjere pomoći tvrtkama čije je poslovanje pogođeno širenjem koronavirusa izdvojiti 500 milijardi eura. Dio mjera provoditi će se kroz postojeće institucije i uhodane procedure, a za dio zamišljenih pomoći pristupiti će se osnivanju novih institucija, poput fonda solidarnosti za samozaposlene i mala poduzeća u koji će Vlada ubrizgati oko 50 milijardi eura.

Prema neslužbenim informacijama tjednika Der Spiegel, izravna i posredna pomoć njemačke Vlade tamošnjem gospodarstvu mogla bi premašiti 700 milijardi eura jer se, tvrdi tjednik, razmatraju i mjere pomoći kakve još nisu viđene.

Njemačku čekaju troškovi i veliki gubitak radnih mjesta

Koronavirus bi Njemačku mogao stajati više od milijun radnih mjesta i više od 500 milijardi eura, procijenio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.

"Troškovi će vjerojatno premašiti sve što smo u Njemačkoj u proteklim desetljećima vidjeli kada su u pitanju ekonomske krize i prirodne katastrofe", rekao je predsjednik muenchenskog instituta ifo Clemens Fuest.

"Ovisno o scenariju, gospodarske aktivnosti mogle bi se smanjiti u rasponu od 7,2 do 20,6 postotnih bodova. To odgovara troškovima između 255 i 729 milijardi eura", dodao je Fuest.

"Ogromni potresi" očekuju se i na tržištu rada, naglasio je čelnik ifo-a.

Posao bi po procjenama ifoa moglo izgubiti do 1,8 milijuna radnika koji plaćaju doprinose a više od šest milijuna ljudi moglo bi raditi skraćeno.

"Zato gotovo nijedan iznos nije previše velik da bismo ga izdvojili za mjere očuvanja zdravlja", upozorio je Fuest.

Očekuje se da će njemačka vlada danas usvojiti opsežne gospodarske mjere, uključujući značajnu zaštitu za tvrtke, radnike i klinike.

Stanari bi trebali biti zaštićeni od deložacija ako zbog krize zapadnu u financijske teškoće.

Parlament bi mogao po ubrzanoj proceduri usvojiti mjere već u petak.

Vlada planira dopunski proračun za ovu godinu 'težak' 156 milijardi eura.

Očekuje se da će sjednicu voditi vicekancelar Olaf Scholz. Kancelarka Angela Merkel u kućnoj je karanteni zbog kontakta s liječnikom za kojeg je test pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Merkel će sudjelovati na sjednici putem telefonske veze, kazao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:54