Poplava jednoroga

Niz tvrtki izlazi na burzu u prvoj polovici godine, IPO pripremaju Uber, Airbnb...

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

14.1.2019. u 8:39

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

14.1.2019. u 8:39

, Image: 159987398, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njujorška burza na Wall Streetu

Iako je 2018. za sobom ostavila nestabilno tržište, u ovoj godini mnoge kompanije pripremaju javnu ponudu dionica (IPO) te se očekuje da će se u 2019. prestići brojka od prošlogodišnjih 188 tvrtki koje su lani svoje dionice izlistale na burzi i ukupno skupile 45 milijardi dolara, piše Inc.

Prema svemu sudeći, 2019. će biti godina tzv. jednoroga (eng. unicorn), kompanija čija je tržišna vrijednost veća od milijardu dolara koje se, kako mnogi analitičari smatraju, žure izaći na burze prije nego što nastupi nova financijska kriza.

- Svatko tko je planirao izaći na burzu u 2019., požuruje svoje planove i to će učiniti već u prvoj polovici godine jer bi drugi dio 2019. mogao biti puno nepovoljniji – objasnila je Jennifer Nason, investicijska bankarica, za CNBC.

Stoga, uzbuđenje koje je nastupilo prilikom listanja dionica Spotifya, Dropboxa ili Snapa u 2018. neusporedivo je, kako se predviđa, s onime što će uzrokovati “poplava jednoroga” u ovoj godini. Najviše očiju uprto je, mogli bismo reći i očekivano, u Uber i Lyft, kompanije koje su američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) već dostavile dokumentaciju potrebnu za odobrenje javne ponude.

Uber

Iako vrijednost kompanije trenutno iznosi 72 milijarde dolara, investicijski bankari iz Goldman Sachsa i Morgan Stanleya procijenili su da bi interes ulagača u Uber mogao dosegnuti čak 120 milijardi dolara. Ako to stvarno i postigne, Uberova bi ponuda bila najveća otkako je kineska Alibaba počela trgovati na Njujorškoj burzi u 2014.

Točan datum Uberova listanja na burzi još uvijek je nepoznat, no budući da je IPO najavljen za prvu polovicu 2019., predstavljanje kompanije na Wall Streetu očekuje se na proljeće.

Lyft

Najveći Uberov konkurent predao je dokumentaciju za odobrenje javne ponude dionica u prosincu te je time ubrzao i sam Uberov IPO, a listanje Lyftovih dionica na burzi moglo bi, prema procjenama investicijskih bankara, prikupiti 15 milijardi dolara.

Odobrenje SEC-a za Lyftovu javnu ponudu trebalo bi stići u narednih nekoliko mjeseci pa se i njegov izlazak na burzu očekuje najkasnije u travnju ove godine.

Airbnb

Vrijednost Airbnba procjenuje se na 31 milijardu dolara, a listanje njegovih dionica očekuje se već godinama. No, iako je izvršni direktor kompanije Brian Chesky u svibnju prošle godine rekao da će Airbnb biti spreman za IPO u 2019., izlazak na burzu još uvijek nije službeno objavljen. Ipak, tvrtka je nedavno zaposlila financijskog direktora, koji je prijeko potreban svakoj kompaniji koja priprema javnu ponudu, a strani mediji izvijestili su da bi se IPO mogao dogoditi već u lipnju 2019.

Pinterest

Pinterest je još 2017. htio izlistati svoje dionice na burzi, no nije dosegnuo željenu procjenu prihoda pa je IPO odgođen. Uzimajući u obzir da je lani kompanija zabilježila stabilan rast prihoda te porast korisnika od 15 posto, Pinterest bi mogao biti sljedeća društvena mreža koja će javno ponuditi svoje dionice. Procjenjuje se da kompanija vrijedi između 13 i 15 milijardi dolara, a prema CNBC-u, svoj IPO planira sredinom 2019.

Slack

Slack Technologies, platforma za internu poslovnu komunikaciju, već je zaposlila Goldman Sachs da vodi IPO koji priprema za 2019. Kompanija je osnovana 2014., a tvrde da su najbrže rastuća poslovna aplikacija u povijesti. Njihova trenutna vrijednost iznosi 7,1 milijardu dolara, a listanjem dionica kompanija bi htjela prikupiti 10 milijardi dolara.

Datum javne ponude dionica nije poznat.

Peloton

Nakon što je kompanija koja se bavi biciklističkom opremom prikupila 500 milijuna dolara u 2018., očekivalo se da će izlistati svoje dionice na burzi. Ipak, Peloton je svoj IPO najavio za ovu godinu, a investicijski su bankari vrijednost kompanije procijenili na nešto veću od četiri milijarde dolara.

Palantir

Palantir Technologies jedna je od najboljih privatnih kompanija za dubinsku analizu podataka koja svoje usluge uglavnom pruža vladama diljem svijeta, a najpoznatija je po svojoj pomoći američkoj vladi u lovu na Osamu bin Ladena.

Sama vrijednost kompanije nepoznata je javnosti jer Palantir svoje poslovne rezultate drži u tajnosti, no procjenjuje se da bi IPO-om mogao prikupiti čak 41 milijardu dolara. Strani mediji pisali su da je kompanija u pregovorima s Credit Suisseom i Morganom Stanleyem o izlasku na burzu u drugoj polovici 2019., ali iz Palantira nisu ništa potvrdili (ni negirali).

WeWork

Američka kompanija koja startupovima, freelancerima i poduzetnicima pruža radni prostor te usluge poput zdravstvenog osiguranja i edukacija, “raste poput trave” te posluje u 99 gradova i 26 zemalja diljem svijeta. WeWork je nedavno procijenjen na 45 milijardi dolara, a njegov najveći investitor je SoftBank. Kompanija je već nekoliko puta insinuirala svoje listanje na burzi, no o samom periodu listanja još nije bilo govora.