Pivska inflacija

Nijemci su lani pili skuplje pivo, ali svejedno su povećali proizvodnju, izvoz i pivovare

Cijene 'klasičnih piva' u Njemačkoj rasle po duplo višoj stopi od craft ili pšeničnih piva
Ilustracija
 Profimedia, Huber images

U Njemačkoj, gospodarskoj lokomotivi Europske unije i jednoj od tri europske zemlje s najvećom prosječnom potrošnjom piva, lani se pilo 3,5 posto skuplje pivo nego u pretprošloj godini, objavio je tamošnji Zavod za statistiku (Destatis). No, bez obzira na inflaciju, Nijemci su, prema istome izvoru, lani proizveli 2,2 posto više piva nego u 2017., a povećan je i broj pivovara, te ih je krajem prošle godine ukupno radilo 1539.

- Porast proizvodnje piva zacijelo je posljedica dugog i toplog ljeta i Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji – ocjenjuje Destatis, dodajući kako su njemačke pivovare povećale, za 0,1 posto, i izvoz u prošloj godini. Ukupna vrijednost njemačkog izvezenog piva dosegla je prošle godine milijardu i 200 milijuna eura.

- Najveće izvozno tržište bila je Italija s udjelom od 21,8 posto odnosno 344 milijuna litara. Drugo mjesto zauzela je Kina s udjelom od 11,3 posto, a treće Nizozemska u koju odlazi sedam posto izvoza – navodi Destatis.
Njemačka je, s druge strane, i značajan uvoznik piva. Statistički zavod izračunao je da je na njemačko tržište iz inozemstva plasirano piva u ukupnoj vrijednosti 441 milijun eura, od čega najviše iz Danske, 177 milijuna eura.

Razmatrajući kretanje cijena pojedinih vrsta piva prošle godine, Destatis napominje kako su cijene 'klasičnih piva' rasle po duplo višoj stopi od craft ili pšeničnih piva, koja su poskupila 1,8 posto. Značajno su, za 2,7 posto, rasle i cijene bezalkoholnih piva, 'radlera' i ostalih 'miješanih' piva.

U raščlambi regionalnih pokazatelja pivarskog tržišta u Njemačkoj, Destatis navodi kako se i dalje najviše pivovara nalazi u Bavarskoj, 654, a slijede Baden-Wurttemberg (206) i Rajna-Sjeverna Vestfalija s 155 pivovara.

Prema lani objavljenoj analizi međunarodne statističke platforme Statista, Česi su vodeća europska nacija po prosječnoj godišnjoj količini popijenog piva, s 137 litara po 'glavi stanovnika'. Slijede Poljaci s 98 litara i Nijemci te Austrijanci s po 95 litara. Na toj listi hrvatske pivopije su na solidnome šestome mjestu s prosjekom od 81 litre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:39