Potraga za kvascem

Nestašica kvasca u trgovinama, nemamo svoje proizvodnje pa uvozimo iz Mađarske i Poljske

U 2018. Lesaffre je proizvodnju di-go kvasca iz Prigorja Brdovečkog prebacio u inozemstvo
Ilustarcija pekare
 Ranko Suvar / CROPIX

Kvasca na policama hrvatskih trgovina nedostaje jer dobavljači jednostavno ne mogu tako brzo zadovoljiti povećanu potražnju kupaca, kazao nam je Martin Halusek, direktor Lesaffre Adriatica čiji je di-go kvasac najtraženiji na domaćem tržištu.

- S širenjem koronavirusa kupci su navalili na određene proizvode u trgovinama, nije kvasac jedini takav slučaj i proizvod kojeg nedostaje. No, riječ je o privremenim nestašicama, opskrba ide redovito i za očekivati je da će se ponuda svježeg i suhog kvasca u našim trgovinama stabilizirati – procjenjuje Halusek.

Tijekom 2018. Lesaffre je proizvodnju kvasca iz svoje tvornice u Prigorju Brdovečkom kod Zaprešića izmjestio u druge svoje pogone u Europi, tako da Lesaffre, kako nam je potvrdio Halusek, u Hrvatskoj samo obavlja prepakiranje proizvoda.

- Mi smo regionalni centar Lesaffrea, odavde idu proizvodi za maloprodaju u BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniu, Kosovo i Albaniju. Otkako je počelo širenje koronavirusa, organizirali smo rad u tri smjene jer je potražnja značajno povećana kako za kvascem, tako i za aditivima koje još uvijek proizvodimo ovdje u Prigorju Brdovečkom. Kvasac nam dolazi iz naših tvornica u Mađarskoj i Poljskoj. Roba stiže redovito, bilo je nekih poteškoća s prijevozom iz Poljske jer je Češka bila zatvorila granice, no i to se nekako riješilo – navodi Halusek.

Kako nam je potvrđeno u zajednici poduzeća za proizvodnju i promet žitarica Žitozajednici, Hrvatska od 2018. nema proizvodnju kvasca već se isključivo opskrbljuje iz uvoza. Još prije dvije godine Hrvatska je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodila oko tri tisuće i 600 tona pekarskog kvasca. Te godine Lesaffre je počeo s selidbom proizvodnje u Mađarsku, a DZS zbirne podatke o proizvodnji i uvozu kvasca za prošlu godinu još nije objavio.

- Naš najveći proizvođač kvasca bilo je istoimeno trgovačko društvo proizašlo iz Plive s proizvodnjom u Prigorju Brdovečkom pokraj Zaprešića. Pliva je početkom dvijetisućitih prodala Kvasac Lesaffru koji je kasnije prebacio proizvodnju u inozemstvu. Sada smo oslonjeni na uvoznike kojih ima više i, koliko nam je poznato, nemaju problema s nabavom – naveli su nam u Žitozajednici.

Kvasac se, osim u Plivi, za vrijeme Jugoslavije i u prvih desetak godina neovisne Hrvatske proizvodio i u Koprivnici, u Podravci koja je svoj biznis s kvascem 2001. prodala Lesaffreu. Pet godina kasnije Lesaffre je zatvorio pogon u Koprivnici, a 67 radnika pogona je otpušteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:09