Njemačka kompanija

Nepovoljni valutni tečajevi uzrokovali pad prihoda i dobiti Bayera u prvom kvartalu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.5.2018. u 13:52

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.5.2018. u 13:52

Arhiva / Bayer.com

Izvršni odbor Bayera

Njemački proizvođač kemikalija Bayer izvijestio je u četvrtak da su mu nepovoljni valutni tečajevi nagrizli prihode i dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju, potvrđujući ipak planove o preuzimanju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanta.

Bayerova je neto dobit u razdoblju od siječnja do ožujka smanjena 6,2 posto, na 1,95 milijardi eura. Operativna dobit pala je 4,8 posto, na 2,3 milijarde eura. Prihodi su smanjeni 5,6 posto, na 9,1 milijardu eura.

Svi su odjeli, uključujući proizvodnju lijekova na recept, lijekova koji se prodaju bez recepta, te odjele agronomije i veterine, bilježili niže prihode.

Ako se izuzme nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, odjeli lijekova i veterinarskih proizvoda bilježili su rast, napominju u njemačkoj kompaniji. Operativnu dobit opteretili su pak jednokratni troškovi akvizicije Monsanta procijenjene vrijednosti nekih 62,5 milijardi dolara.

Izvršni direktor Bayera Werner Baumann izrazito je zadovoljstvo "značajnim napretkom predložene akvizicije" u prvom tromjesečju.

Njemačka je kompanija u ožujku dobila zeleno svjetlo Europske komisije za kupnju Monsanta nakon što je prodala velike dijelove poslovanja sa sjemenjem i pesticidima konkurentu BASF-u.

Wall Street Journal izvijestio je u travnju da će američke vlasti također odobriti kupnju. Čelnici Bayera i Monsanta još se uvijek nadaju da će spajanje biti zaključeno prije kraja lipnja, pri čemu pojedina ekološka udruženja i političari upozoravaju da će time nastati pretjerano moćan div s dominantnom pozicijom u globalnoj poljoprivredi.

U prognozama za cijelu godinu u Bayeru su predvidjeli pad prihoda za dva do četiri posto, na nešto manje od 35 milijardi eura, navodeći kao glavni razlog nepovoljne valutne tečajeve.

Sličan postotni pad sada predviđaju i u stavci operativne dobiti prilagođene za jednokratne stavke. Dosada su predviđali njezinu stagnaciju.