Kultna mjesta gastro scene

Nekad čuveni restorani su zatvoreni, a prostori u kojima su se nalazili propadaju

Prostori u kojima su djelovali zjape prazni i u derutnom stanju
Osijek, panorama
 Emica Elvedji / CROPIX

Nekada kultna mjesta osječke gastronomske scene, omiljeni restorani Lovački rog, Bendek i Bonus, danas su zatvoreni, a prostori u kojima su djelovali zjape prazni i u derutnom stanju, piše Glas Slavonije.

Lovački rog je 1980-ih godina bio omiljeno mjesto za roštilj i jela od divljači, a ljeti se na njihovoj terasi često tražio stol više. No, generacija rođenih nakon Domovinskog rata, o kultnom statusu Lovačkog može znati jedino iz priča starijih sumještana. Nakon rata neko je vrijeme radio samo kao kafić, a zatim je u tom prostoru neko vrijeme bila trgovina kineskom odjećom. No, otkada su iz njega izašli Kinezi, nekadašnje kultno mjesto propada.

Razlog? Vjerovali ili ne, prostor od 250 četvornih metara dijeli se na ni više ni manje nego 64 udjela. Vlasnik 30 njih je Republika Hrvatska, dok preostalih 34 vlasničkih udjela pripada različitim privatnim vlasnicima koji su raspršeni od Zadra i Splita, preko Zagreba pa sve do Osijeka.

Svoja je vrata 2013. godine zatvorio i nekad slavni Bendek, koji je otvoren davne 1896. godine. Održavali su se tu poslovni ručkovi, vjenčanja i ostale proslave, ali je nakon više od 110 godina rada restoran zatvoren. Naime, zadnji zakupoprimac koji je od 1994. godine vodio restoran, Branko Varenina, 2013. godine odlazio je u mirovinu, a nije se pronašao baš nitko tko bi želio otkupiti tvrtku i nastaviti poslovanje u tom prostoru koji je, inače, u državnom vlasništvu.

Još jedan kultni restoran koji je radio otprije Domovinskog rata bio je kineski restoran Konfucijus, u sklopu hotela Royal, otvoren kao prvi kineski restoran u Osijeku. No, hotel Royal zbog derutnog stanja nedavno je u potpunosti zatvorio svoja vrata, pa u njegovu sklopu ne djeluje više ni kavana u prizemlju. Naime, vlasnik Jure Lovrinčević još je 2011. godine priznao kako za temeljitu obnovu cijelog kompleksa, unutarnje i vanjske površine od oko 7000 kvadrata - nema novca.

Tu je i restoran Bonus koji je 1980-ih godina otvoren kao prva pizzeria u Osijeku. Nakon Domovinskog rata slovio je i za mjesto u kojem možete pojesti najbolji grill, međutim zatvoren je 2014. godine.

Vlasnica objekta Enesa Bukvica tvrdila je, kako piše Glas Slavonije, da je riječ o preuređenju i promjeni instalacija, međutim Bonus više nije otvorio svoja vrata. Razlog je, najvjerojatnije, u činjenici da je tvrtka imala dug prema Poreznoj upravi od skoro 300.000 kuna pa je založno pravo na taj prostor upisalo Ministarstvo financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:01