Paviljon 7/7a

Ne propustite posjetiti Obrtnički sajam na Zagrebačkom velesajmu, traje još samo danas

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.4.2018. u 14:28

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.4.2018. u 14:28

Igor Plenković

Obrtnički sajam prvenstveno je namijenjen osnovnoškolcima

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić službeno su otvorili 3. Zagrebački obrtnički sajam 25. travnja 2018. godine na Zagrebačkom Velesajmu.

- Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja, a prema najavama, sajam će obići preko 5000 učenika. Želimo u njima pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira 'kruh u rukama - rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dodavši da je trenutačno najveća potreba za zanimanjima građevinske struke.

Obrtnici iz grada Zagreba i Zagrebačke županije i ove godine učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola promoviraju obrtnička zanimanja i motiviraju ih za upis u strukovne obrtničke škole prezentacijom svojih zanimanja.

- Pomaka ima, ali djecu treba educirati iz dana u dan. Kada uđemo 'u kolotečinu' bit će puno lakše. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole…, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu - dodao je Šabić.

Zadovoljstvo sajmom izrazio je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je obišao sajam.

Otvorenju sajma, ispred Županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

- Ovakvim okupljanjem, prije svega, dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje, koje garantira zapošljavanje. Učenicima želim poručiti da ne bježe od obrtničkog zanimanja, da preko njega svoju budućnost mogu planirati na način da imaju siguran posao - rekao je Župan, dodavši da se nada da će napokon zaživjeti i dugo najavljivan model dualnog obrazovanja.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 27. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma.