Ideološki sraz

NBA kontroverza mogla bi financijski naštetiti najpopularnijem sportskom brendu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.10.2019. u 10:09

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

13.10.2019. u 10:09

Jul 5, 2019; Las Vegas, NV, USA; Detailed view of the Nike shoes worn by Los Angeles Lakers forward Lebron James against the Chicago Bulls during an NBA Summer League game at Thomas & Mack Center. Mandatory Credit: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports - 13009170
REUTERS / USA TODAY Sports

Nike tenisice, Lebron James

Nedavna kontroverza s Kinom u koju se uplela krovna košarkaška organizacija NBA, mogla bi imati negativne učinke za američke proizvođače sportske opreme i tenisica, posebno Nike, prenosi CNN.

Nakon što je prošli tjedan menadžer košarkaškog NBA tima Huston Rockets Daryl Morey objavio “tweet” u kojem daje podršku prosvjednicima u Hong Kongu, dočekala ga je žestoka reakcija od njihovih kineskih partnera. Čelnici NBA osudili su "tweet" i, u pokušaju da brže-bolje spase zaradu koju ostvaruju na istoku, izdali formalnu ispriku.

To je opet, s druge strane, uzrokovalo salvu kritika na račun NBA-ja, inače glasnih pobornika socijalnih prava, ženskih prava i prava LGBTQ zajednice, da su isprikom pokazali licemjerje jer im je više stalo do profita nego do ljudskih prava i slobode govora prosvjednika u Hong Kongu.

Prema riječima analitičara CNN-a, Kina čini 10 posto ukupnih godišnjih prihoda NBA-ja i zatvaranje tog tržišta moglo bi napraviti štetu, ne samo košarkaškoj organizaciji, već i njihovim korporativnim partnerima, uključujući Nike. Od potencijalnih gubitaka nije izuzet ni Adidas čije je zaštitno lice James Harden, košarkaš upravo Houston Rocketsa.

Nike je lani ostvario 6,2 milijarde dolara u prihodima u Kini, što je rast od 21 posto u odnosu na godinu prije i najbrže rastuće tržište za poznati sportski brend.

- Ako stvari eskaliraju i kineska vlada odluči potrošačima sugerirati da ne kupuju zapadnjačke brendove to bi bila izrazito loša situacija, kazao je Matt Powell, trgovinski analitičar tvrtke NPD.

Budući da je Nike službeni dobavljač opreme za NBA takav ideološki sukob mogao bi ugroziti njihovu prisutnost na tržištu gdje brzo rastu. Dodatno, Nike je i službeni dobavljač opreme za kinesku košarkašku reprezentaciju. Okrene li Kina leđa Nikeu, mogla bi biti ugrožena i radna mjesta samih Kineza. Kako javlja Reuters, neke trgovine Nikea u Kini već su povukle Houston Rockets tenisice i ostalu opremu sa svojih polica.