Razlike u plaćama

Nasljednica W. Disneya: Nije normalno da naš direktor ima 1424 puta veću plaću od radnika

Nitko na Zemlji ne bi trebao imati 700, 600, 500 puta veću plaću od svojih radnika, smatra Disney
Abigail Disney, unuka Roya Disneya, brata Walta Disneya i suosnivača kompanije
 Profimedia, Newscom

- Plaća od 65,6 milijuna dolara (oko 436 milijuna kuna godišnje) koju godišnje prima izvršni direktor Disneya nije normalna. Kako je moguće da netko prima čak 1424 puta veću plaću od svojih radnika?! - kazala je unuka suosnivača kompanije, Abigail Disney, koja smatra da tako visoke plaće imaju “nagrizajuć efekt na društvo”.

Kako piše The Guardian, nasljednica bogatstva Walta Disneya izračunala je da je Bob Iger iz vlastitog džepa mogao dati 15 posto povišice svim Disneyevim zaposlenicima, a da mu plaća i dalje ostane 10 milijuna dolara. Disney je inače, kako je naglasila, velika obožavateljica Boba Igera, no jednostavno se ne slaže s činjenicom da mu je u godinu dana plaća porasla za visokih 80 posto.

Dodatno, ovo nije prvi put da je Disneyeva nasljednica i humanitarka kritizirala direktorsku plaću. Ranije ove godine također je komentirala upravo Igerovu zaradu.

- Nitko na Zemlji ne bi trebao imati 700, 600, 500 puta veću plaću od svojih radnika. Čak ni plaća Isusa Krista ne bi smjela biti 500 puta veća od njegovih radnika - ljutita je bila Disney.

Disney's Chief Executive Officer Bob Iger holds a news conference at Shanghai Disney Resort as part of the three-day Grand Opening events in Shanghai, China, June 15, 2016. REUTERS/Aly Song - RTX2GAJV
Aly Song / REUTERS
Bob Iger, šef kompanije Walt Disney

- Da mogu, zakonom bi zabranila privatne zrakoplove jer određenim ljudima omogućavaju da jednostavno zaobilaze stvarnost - dodala je Abigail Disney koja je od svoje 21. godine, kako je naglasila, darovala 70 milijuna dolara u humanitarne svrhe.

No, u kompaniji se ne slaže s njenim stavom.

- Čak 90 posto plaće gospodina Igera temelji se na izvedbi kompanije, a otkad je stigao na poziciju izvršnog direktora dioničari su i više nego zadovoljni. U posljednjih je deset godina tržišna vrijednost Disneya stalno rasla i samo prošli mjesec skočila je za 75 milijardi dolara, dok je cijena dionica od 2005. kada je Iger preuzeo direktorsku stolicu porasla s 24 na 132 dolara po dionici, a sve to direktno pozitivno utječe na tisuće naših zaposlenika - pojasnili su u Disneyu dodavši da su ove godine “značajno uložili u plaće svojih zaposlenika”. Tako su, kako su kazali, uveli satnicu od 15 dolara te su investirali 150 milijuna dolara u program koji zaposlenicima koji rade po satu daje mogućnost da besplatno steknu diplomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:50