Startup HUBBIG

'Naša platforma je živa stvar, a 200 tisuća kuna uložit ćemo u daljnji razvoj i marketing'

Platforma je na domaćem tržištu od svibnja prošle godine, ali planiraju izlazak na regionalno tržište
Dragana Lipovac sa svojim timom, startu HUBBIG
 Dragan Matić / CROPIX

Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) dodijelili su prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova trima domaćim visokotehnološkim startupima, a do kraja ove godine dodijelit će još najmanje 700.000 kuna. Riječ je o novom modelu financijske podrške tvrtkama koje su na svojim počecima, a svoje projekte razvijaju pod okriljem ZICER-a. Ugovori su potpisani na dvije godine, a tek ako startupi ne uspiju vratiti dobiveni zajam, on će se konvertirati u vlasničke udjele Zicera u tim kompanijama.

Jedan od tri prva podržana startupa je HUBBIG koji razvija digitalnu platformu za povezivanje transportnih kompanija, logističara te uvoznika i izvoznika kako bi lakše i brže ugovarali transport robe. Trenutačno, priča Dragana Lipovac, osnivačica i direktorica HUBBIG-a, taj proces ima čak 15 koraka, kompliciran je, predugo traje, a nije dovoljno učinkovit. Njihova platforma, objašnjava, skraćuje ga na samo nekoliko poteza, povezujući direktno logističke kompanije koje se bave prijevozom, s tvrtkama koje robu žele uvesti ili izvesti.

Platforma je na domaćem tržištu od svibnja prošle godine, ali, da bi napredovali, potreban je kontinuiran rad na unapređenju sustava. Upravo u tome pomoći će im 200.000 kuna konvertibilnog zajma.

- To ćemo potrošiti na marketing, razvoj proizvoda i nadogradnju platforme. Ona je živa stvar, treba stalno ulagati i održavati je, objašnjava Dragana Lipovac, koja je s HUBBIG-om lani ostvarila pola milijuna kuna prihoda.

Nadali su se, kaže da će to biti i malo više, međutim razvoj platforme bio je vrlo kompleksan. Ona je jednostavna za korištenje, ali u njen razvoj uloženo je više od 2500 inženjerskih sati rada. Ipak, dodaje, to zapravo znači da su u samo malo više od pola godine, koliko su u 2018. bili na tržištu, ostvarili više nego solidan promet. Za ovu godinu u planu im je proširiti se na regionalno tržište, a prihode udvostručiti i dosegnuti barem milijun kuna.

HUBBIG u okviru ZICER-a djeluje već više od godinu dana. Bili su jedni od pobjednika Startup Factory Zagreb i Zagreb Connecta, predakceleracijskih programa inovacijskog centra. Za konvertibilne zajmove Lipovac kratko i jasno poručuje: - Nama je to super.

- Dobro je baš zato što se novac nudi odmah bez ikakvog uzimanja vlasništva, a drugim potencijalnim investitorima to uopće ne smeta. To je jednostavno pozajmica koja će se vratiti u dvije godine, a jedan startup u dvije godine može napraviti svašta - poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13