Nastavljen pozitivan niz rasta

Namještaj prkosi statistikama: u lipnju rekordni rast proizvodnje

Rekordni pokazatelji od +10,6% rasta industrijske proizvodnje namještaja ostvareni su u lipnju kada je proizvodnja porasla za +2,6% u odnosu na svibanj
Ilustracija
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Unatoč padu hrvatske industrijske proizvodnje od - 5,6% u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji lipanj, proizvodnja namještaja (C 31) nastavlja pozitivan niz rasta koji je započeo u veljači ove godine (+9,6%), u travnju je ostvareno +5,3%, dok je svibnju zabilježen rast od +7,4%.

Rekordni pokazatelji od +10,6% rasta industrijske proizvodnje namještaja ostvareni su u lipnju kada je proizvodnja porasla za +2,6% u odnosu na svibanj, dok je kumulativno u prvih šest mjeseci ova industrijska grana rasla za +5%. Nešto slabiji pokazatelji ostvareni su u preradi drva (C 16) koja je kontinuirano, još od 2012. ostvarivala dvoznamenkasti rast, a namještaj je kroz protekle dvije godine bio na razini stagnacije, odnosno blagih pomaka.

Prerada drva je u prvih šest mjeseci smanjila proizvodnju za -0,3%, a pad od -6% zabilježen je u lipnju u odnosu na lipanj 2018. Navedeno smanjenje dolazi nakon odličnih rezultata drvoprerađivača u veljači (+8,3%) i ožujku (+8,7%) te nakon relativno uspješnih siječanjskih sajmova u Njemačkoj. Sektorski analitičari rast proizvodnje namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama hrvatskih namještajaca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja s početka godine.

Trenutne pojave oko usporavanja njemačkog gospodarstva mogle bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi, stoga proizvođači namještaja ove pozitivne rezultate ne doživljavaju euforično, nego nastavljaju složeni proces jačanja globalnih tržišnih pozicija. Svjetsko tržište namještaja zabilježilo je u 2018. pozitivne pokazatelje, nakon turbulentnog desetljeća. Najveći rast u prodaji ostvaren je u SAD-u, koji predstavlja najveće svjetsko uvozno tržište s uvozom preko 38 mlrd. USD. Zatim na listi uvoznika slijede Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Kanada, dok su najveći svjetski izvoznici namještaja Kina, Vijetnam i Poljska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59