Veliki oporavak

Nakon velike krize svog vlasnika, buzetski 'Cimos' gomila narudžbe i traži nove radnike

- Naš novi vlasnik 'TCH' investira u opremu i širenje proizvodnje - navode u 'Cimosu'
Pogon Cimosa
 Goran Sebelic / Hanza Media

Istarski 'Cimos' oglasio je potražnju za većim brojem radnika za svoje pogone u Buzetu, Roču i Labinu u kojima proizvodi dijelove za autoindustriju. Traži se, prema dostupnim procjenama, stotinjak radnika u 'Cimosovoj' ljevaonici aluminija i u mehaničkoj obradi, a ponude zainteresiranih primaju se do kraja tekućeg mjeseca.

U međuvremenu, kako nam je potvrđeno u istarskim sindikalnim krugovima, 'Cimos' povećani opseg narudžbi poslova što iziskuje povećanje broja radnika, rješava i kroz suradnju s 'Uljanikom' i '3. majom' odakle svakodnevno četrdesetak radnika putuje u pogone 'Cimosa'.

- Nakon uspješno završene privatizacije tvrtke, novi talijanski vlasnik 'TCH' investira u opremu i širenje proizvodnje u tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu. Rezultat razvojne strategije je proširenje proizvodnih procesa u pogonima u Buzetu, Roču i Labinu za koje su nam potrebni odgovarajući kadrovi, kojima nudimo natprosječnu plaću, isplatu do 30 posto varijabilnog dijela vezano na radnu učinkovitost i regres – stoji u ponudi 'Cimosa' zainteresiranima za rad u tvrtki, koja je u 2016. i 2017. prolazila mukotrpan postupak pronalaska strateškog partnera kako bi se izbjeglo moguće gašenje dobrog dijela od oko tisuću radnih mjesta u ovoj tvrtki.

Inače, prosječna plaća u tvrtki kećri Cimosa, P.P.C. Buzetu je 7093 kune neto prema portalu prosjecna-placa.info.

Strateškog partnera, zapravo, tražila je i pronašla slovenska grupacija 'Cimos', dio koje su tvornice u Buzetu, Labinu i Roču. Upravo je očuvanje radnih mjesta u svim pogonima 'Cimosa' u bivšim jugoslavenskim republikama bio jedan od ključnih uvjeta u pregovorima s 'TCH'-om, a samo godinu dana kasnije istarski dio kompanije suočio se s nedostatkom radnika. U svim tvornicama koparskog 'Cimosa' zaposleno je oko 4000 radnika.

U pregovore 'Cimosa d.d.' sa sjedištem u Kopru i talijanskih investitora bila je uključena i Vlada Andreja Plenkovića koja je u korist dogovora otpisala 20 milijuna eura duga 'Cimosa' prema državnom proračunu. Kroz povijest buzetska tvornica proizvodila je dijelove, osim 'Citroena' i 'Peugeota' koji su i sada partneri, i za 'BMW', 'Volkswagen', 'Volvo' i 'Audi'.

Svjesni da radnika metalske struke nedostaje ne samo u Istri nego i šire, u 'Cimosu' nude prekvalifikaciju radnicima iz drugih branši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:26