Dugotrajna blokada

Nakon što je sud odbacio njezin zahtjev za predstečaj Tehnika potegla žalbu

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.8.2018. u 12:37

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.8.2018. u 12:37

Zagreb, 040213.
Branimirova ulica.
Zgrada Prve hrvatske tvornice ulja. Taj impresivni objekt koji je pod zastitom kao spomenik kulture, a koji je u prilicno derutnom stanju, u vlasnistvu je tvrtke Tehnika d.d. koja ju je trebala obnoviti. Umjesto da ta tvornica uljepsa izgled kvarta, poderana cerada koja je pokrivala skele na procelju zgrade, cini upravo suprotno.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
davor Pongračić / CROPIX

Tehnika je trebala obnoviti zgradu Prve hrvatske tvornice ulja

Ustrajući na uvođenju predstečaja u tvrtku zbog dugotrajne blokade računa, Uprava Tehnike d.d. najavila je žalbu na presudu Trgovačkog suda kojom je odbačen njezin zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Ante Galić odbacio je zahtjev za uvođenje predstečaja u Tehniku jer sud u ovome trenutku razmatra otvaranje stečaja u toj tvrtki.

- Smatramo da ovakav stav Trgovačkog suda nije ispravan, te ćemo na isto rješenje uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu – najavio je predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec. Drugim riječima, Tehnika će na drugostupanjskom sudištu pokušati dokazati da se istodobno mogu voditi i predstečajni postupak i rješavati zahtjev za otvaranje stečaja u tvrtki.

Zahtjev za otvaranje stečaja u Tehnici podnijela je tvrtka Zagorje-Tehnobeton 1.kolovoza ove godine, da bi dan kasnije Uprava Tehnike zatražila predstečaj u vlastitoj tvrtki. Da je redoslijed bio obrnut, sudeći prema spomenutome rješenju suca Galića, Tehnika bi sad bila u predstečaju ako bi, naravno, sud uvažio zahtjev uprave.

Sudac Galić pozvao se u odbačaju predstečaja Tehnike na dio Stečajnog zakona u kojem se izričito navodi da u slučaju već pokrenutog stečajnog postupka, nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka u istoj tvrtki. No, u Tehnici stečajni postupak nije pokrenut, sud, naime, još nije donio odluku o zahtjevu Zagorje-Tehnobetona.

Trgovački sud već je jednom, proljetos, odlučivao o zahtjevu za stečaj Tehnike, također na inicijativu Zagorje-Tehnobetona. Dvije tvrtke imaju spor oko 34 milijuna kuna koliko Zagorje-Tehnobeton, bez kamata, potražuje od Tehnike, pa nije jasno kako bi se i koliko Zagorje-Tehnobeton naplatilo da Tehnika završi u stečaju.

Uprava Tehnike zatražila je predstečaj nakon kraha velikog posla u Alžiru vrijednog 66 milijuna eura. Alžirski naručitelj, tvrde u Tehnici, aktivirao je, pod izlikom kašnjenja radova na bolnici koju su gradile Tehnika i Ingra, bankarske garancije mimo ugovora i dogovora. Nakon aktiviranja garancija račun Tehnike, u kojoj je zaposleno 680 radnika, našao se pod blokadom.