Energia Naturalis

Nakon izazovne 2018. ove godine fokus grupacije je na Luci Ploče i Petrokemiji

U Kutini je u tijeku proces financijskog i operativnog restrukturiranja, a tehnološka optimizacija dolazi kasnije
Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prošla godina je za energetsku i logističku grupaciju Energia naturalis (ENNA Grupa) Pavla Vujnovca bila vrlo intenzivna i izazovna. Godinu su obilježili dobri poslovni rezultati na razini grupacije, diverzifikacija i značajni iskoraci, pri čemu je privatizacija Petrokemije, koja je svoju priliku s novim vlasnikom čekala godinama, bila jedan od najznačajnijih.

S druge strane, 2019. će biti manje dinamična - i dalje će sudjelovati na natječajima za kupnju distributera plina, na kojima dosad nisu bili uspješni jer smatraju da su cijene bile previsoke, a posebno će se posvetiti konsolidaciji i osnaživanju vlastitih kapaciteta.

Naime, kako doznajemo iz tvrtke, za razliku od lanjskih akvizicija u ovoj godini fokus će biti na onome što već imaju u portfelju, a pogotovo na Petrokemiji. Upravo je ulazak u vlasničku strukturu kutinske tvornice mineralnih gnojiva bio jedan od najvažnijih iskoraka Vujnovčeve tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD), članice ENNA-e, koje je investiralo je 150 milijuna kuna u Petrokemiju te u partnerstvu s Inom dosegnulo zajednički udio od 54 posto.

Osvježenje

Lokacija Petrokemije je dobra i logistički dobro povezana, no tvornici je nužno osvježenje i zamah koji je, barem za početak, dobila kroz dokapitalizaciju. Neslužbeno doznajemo da je proces financijskog i operativnog restrukturiranja u tijeku i trajat će neko vrijeme, a tehnološka optimizacija doći će na red kasnije, ali vjerojatno vrlo brzo jer je Petrokemija ostala bez ekološke dozvole za rad postrojenja i zatraženo je produženje na novih sedam godina.

Kutinsku tvornicu dosta opterećuje poskupljenje emisijskih jedinica, pa u ENNA-i potencijal vide i u projektima energetske učinkovitosti kako bi se štetne emisije smanjile. Lani su, naime, dovršili dva ESCO projekta vrijedna 112 milijuna kuna: energetski je obnovljena Opća bolnica Varaždin i Policijska akademija Zagreb, pa u tom segmentu iskustvo imaju. Energetskom obnovom stambenog dijela zgrada koja uskoro kreće, ne misle se baviti, ali zato potencijal projekata energetske učinkovitosti vide u industriji, u što se uklapa i Petrokemija, u kojoj postoji znatan potencijal za uštede. Osim toga, prošlu godinu obilježila su još dva značajna događaja. Uložili su 77 milijuna kuna u trgovački centar neprehrambenim proizvodima Pevec, u kojem je ENNA povećala udio na 37,5 posto, a inicirali su i inicijalnu javnu ponudu u Luci Ploče jer su prešli prag od 25 posto i trenutačno imaju udio 25,62 posto. Navodno bi u travnju proces mogao biti finaliziran.

U ENNA-i veliki potencijal vide i u Luci Ploče te gledaju da se sinergijski povežu s drugim industrijama. Željeznički promet im je snažno porastao u 2018. i sada drže otprilike 30 posto tržišta.

Uza sve to, ovih je dana puštena u rad bioenergana u Gospodarskoj zoni Vukovar, što je investicija teška 24 milijuna kuna, te je uspostavljen PPD-ov Poslovni centar Vukovar.

Potezi

Svaki njihov potez odrazio se i na rezultate. Gledajući na razini grupacije, prihodi ENNA Grupe su porasli u 2018., posebno u inozemstvu.

Što se tiče PPD-a, rezultati su nešto slabiji: ukupni prihodi iz poslovanja su im, također, porasli na 8,1 milijardu kuna, a inozemstvo je i u ovom slučaju najviše pridonijelo, pa prihodi iz inozemstva iznose 5,6 milijardi kuna. No, lanjska EBITDA se gotovo prepolovila u odnosu na 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:26