Nekretninski teškaši

Najveći nekretninski posao u povijesti, Blackstone kupio skladišta za 18 milijardi $

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

8.6.2019. u 12:49

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

8.6.2019. u 12:49

A worker sorts packages at the Amazon warehouse in Leipzig, December 3, 2008. The shelves at the company's warehouse become full during the busiest time of the year before Christmas. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY) - BM2E4C311JF01
Fabrizio Bensch / REUTERS

Ilustracija

Američki Blackstone, jedna od najvećih svjetskih kuća za upravljanje privatnim kapitalom, sklopio je najveći nekretninski posao u povijesti. Od singapurske kompanije GLP, drugog najvećeg vlasnika logističkih nekretnina u SAD-u, preuzeli su američki portfelj skladišta za 18,7 milijardi američkih dolara, piše Bloomberg.

Nova akvizicija bit će tek dio ukupne vrijednosti nekretnina u vlasništvu Blackstone. Prema podacima iz travnja, u nekretninama diljem svijeta držali su ukupno 512 milijardi dolara.

Komplekse skladišta kupljene od GLP-a, koji se ukupno prostiru na 54 milijuna četvornih metara, donedavno je koristio Amazon, kao i ostali online trgovci za skladištenje naručene robe.

- Logistika je naša najveća globalna investicijska shema i radujemo se nadograđivanju našeg trenutnog portfelja u svjetlu rastuće potrebe e-trgovačkog sektora, kazao je Ken Caplan, ko-voditelj Blackstone Nekretnina.

The
Profimedia, Avalon Editorial

Blackstone, sjedište u New Yorku

 

Po svemu sudeći, imaju se čemu radovati. Uspon Amazona i sličnih e-trgovaca značajno je povećao potražnju za skladišnim prostorima. Budući da je u prvim mjesecima ove godine zabilježen porast online kupovine od 3,6 posto u odnosu na zadnje mjesece 2018, s ukupnim prometom od 137,7 milijardi dolara, i ostale se investicijske kuće priključuju novom trendu. Tako je, primjerice, Berkshire Hathaway, poznatog ulagača Warrena Buffetta, uložio ukupno 860 milijuna dolara u dionice Amazona.