Preuzeli GV Line

Najveći hrvatski brodar i slovenska Iskra ulaze na tržište linijskog obalnog prijevoza

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 16:21

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 16:21

Rijeka, 251011.
U rijeckom brodogradilistu 3. maj danas je Tankerska plovidba Zadar preuzela tanker Vinjerac porinut krajem svibnja. Rijec je o drugom istovjetnom tankeru izgradjenom u 3. maju za zadarskog narucitelja. Sluzi za prijevoz nafte, naftnih preradjevina i kemikalija, duzine je 195,3 metra i nosivosti 51800 tona.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX

Ilustracija, Tankerska plovidba Zadar, tanker Vinjerac

Zadarska Tankerska plovidba i slovenska tvrtka Iskra zajednički su preuzeli dubrovačkog brodara GV Line i zajedno ulaze na tržište linijskog obalnog prijevoza. Vjeruju da je riječ o izazovnom i  financijski opravdanom poslovnom modelu, za obje tvrtke.

Ugovor o prijenosu poslovnih udjela s dosadašnjeg vlasnika Lenka Garbina potpisan je 4. veljače u Zadru. Tvrtka G&V line u vlasništvu ima jedan katamaran Nonna Anna koji održava državnu liniju Lastovo-Korčula-Mljet-Šipan-Dubrovnik i obratno. Novi vlasnici planiraju širenje na tržištu linijskog brodarstva u Hrvatskoj  za što, kako smatraju, postoji potreba s obzirom na stalan rast turističkog prometa u Republici Hrvatskoj.

Poznato je da je da je flota kojom se održavaju redovne i turističke brodske linije zastarjela, a Tankerska plovidba i Iskra  će kod nabave novih brodova  u prvom redu voditi računa o kvaliteti svoje usluge i poštivanju najviših ekoloških standarda.

Tankerska plovidba najveća je hrvatska brodarska kompanija s tradicijom dužom od 60 godina. U svojoj floti ima 12  brodova za prijevoz tereta, a operira s još 6 iz brodarske tvrtke Tankerska Next Generation u kojem je Tankerska plovidba vlasnik 51 posto dionica.

Grupa Iskra vodeći je regionalni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom (osnovana 1946.). Najveće je slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Prije godinu dana njihova tvrtka osnovana u Hrvatskoj Iskra brodogradilište preuzela je Remontno brodogradilište u Šibeniku  koje  je bilo u stečaju. U tom kratkom razdoblju povećali su volumen poslova za 20 posto te otvaraju nova radna mjesta.