Izvoz veći za 150 posto

Najveće šanse za jačanje suradnje s Kanadom leže u IT-ju, kozmetici i turizmu

Iskustva hrvatskih tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu su dobra
Toronto i jezero Ontario
 Profimedia, Alamy

Otkako su EU i Kanada sklopile ugovor o slobodnoj trgovini, robna razmjena između Hrvatske i te sjevernoameričke zemlje značajno je porasla. Tako je u prvih osam mjeseci ove godine hrvatski izvoz u Kanadu porastao za gotovo 150 posto, istakli su u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u kojoj smatraju da je sada pravi trenutak za daljnje jačanje gospodarskih odnosa između dvije zemlje.

- Sad je pravo vrijeme da iskoristimo taj dobar trend i povećamo trgovinsku razmjenu na puno veće brojke od trenutnih 85 milijuna dolara. To je i glavni razlog posjeta ove naše delegacije. Odlučili smo se fokusirati na tri sektora za koja smatramo da imaju velik potencijal, a to su IT, prehrambena industrija i kozmetika - poručio je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, na Hrvatsko-kanadskom gospodarskom forumu, koji je održan u Torontu.

Iskustva hrvatskih tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu su dobra, a jačanju odnosa pridonosi i velika hrvatska dijaspora u Kanadi, koja broji, ističu u HGK, preko 250.000 ljudi. Upravo u toj dijaspori i brojni hrvatski gospodarstvenici vide glavni kanal za širenje svog poslovanja na kanadsko tržište.

Velik potencijal jačanja gospodarskih odnosa s Kanadom predstavlja i turizam. Lani je Hrvatsku, ističu u Komori, posjetilo oko 140.000 kanadskih turista, što je za četvrtinu više nego u 2016. godini.

Hrvatska veleposlanica u Ottawi Marica Matković podsjetila je da Kanada i Hrvatska ove godine obilježavaju 25 godina diplomatskih odnosa.

- CETA je nova generacija ugovora o slobodnoj trgovini, koja ne dijeli na pobjednike i gubitnike, već je pobjednička formula za sve - kazala je, kako stoji u priopćenju HGK, Matković.

Kanadski veleposlanik u Zagrebu Daniel Maksymiuk ocijenio je, pak, da su hrvatski poduzetnici u Kanadi uspješni u svim poljima, ističu u HGK.

Inače, u Kanadu je, prema podacima Komore, putovalo 40-ak hrvatskih gospodarstvenika. Posjet je organiziran u okviru Komorina projekta "HR.izvoz - s HGK do stranih tržišta", koji se sufinancira novcem iz fondova EU-a. Cilj projekta je ojačati prisutnost malih i srednjih poduzeća na stranim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:07