Američka ekonomija usporava

Najjača ekonomija svijeta raste slabije od očekivanja, Trump pronašao krivca

SAD u drugom kvartalu imao rast BDP-a od 2,1%, nakon što je start 2019. donio rast od 3,1%
 REUTERS

Američki BDP zabilježio je u drugom tromjesječju ove godine rast od 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., objavilo je Ministarstvo trgovine SAD-a. Budući je u prvom kvartalu ove godine američki BDP rastao po stopi od 3,1 posto, najnoviji podaci ukazuju na usporavanje najveće ekonomije svijeta.

U prilog ocjenama o usporavanju američke ekonomije idu i najnoviji podaci o ostvarenome rastu BDP-a te države u prošloj godini. Nasuprot procjenama i očekivanjima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi gospodarski rast SAD-a u prošloj godini mogao doseći tri posto, najnoviji službeni podaci govore o rastu od 2,5 posto.

- Nije loše, s obzirom na omču oko vrata koju je našoj ekonomiji vezala politika Federalnih rezervi. Inflacije skoro da i nema, Amerika je pred velikim rastom – komentirao je spomenute pokazatelje o kretanju BDP-a predsjednik Trump na twitteru.

Kao i prilikom ranijih Trumpovih kritika na njihov račun, iz Federalnih rezervi poručili su kako ne posustaju u provođenju politike za koju su se opredijelili, najavljujući daljnje napore na obaranju kamatnih stopa, ali i pritisak na kompanije da smanje svoje troškove kako bi ostvarivale veće profite i povećale konkurentnost.

Usporavanje američke ekonomije u tamošnjim stručnim i medijskim osvrtima dovodi se u vezu s slabijim rezultatima industrijske proizvodnje i padom izvoza. Bolji rast u prethodnom tromjesječju pogurale su povećane narudžbe i smanjenje vanjskotrgovačkog manjka američkih kompanija, dok je osobna potrošnja Amerikanaca već tada bilježila lagani pad.

U osvrtima na najnovije podatke američkog Ministarstva trgovine o kretanju BDP-a, ugledni tamošnji mediji poput New York Timesa upozoravaju kako građevinske investicije padaju šest kvartala zaredom, slabi potražnja u inozemstvu za američkim proizvodima i investicijski optimizam poslovne zajednice u cjelini.

S druge strane, isti izvori napominju kako se napunilo deset godina od velike svjetske financijske i gospodarske krize, te da je proteklo razdoblje obilježio stalni rast gospodarstva unatoč najavama da nova kriza samo što nije izbila. Ono što je izostalo u godinama izlaska iz recesije koja je 2009. pogodila SAD i svijet, je snažniji rast, bolja preraspodjela zarade prema siromašnijim slojevima stanovništva i osjetljiviji oporavak dijelova ekonomije i društva koji su najjače nastradali u recesiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:43