USA ulaganje u Ligue 1

Na pomolu drugi veći ulazak američkog kapitala u francuski nogomet: Saint Etienne na meti

Amerikanci bi u 'Saint Etienne' u prvoj fazi trebali uložiti između 40 i 50 milijuna eura
Saint Etienne
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Američki investicijski fond 'Peak6' na pragu je kupnje najtrofejnijeg francuskog nogometnog kluba 'Saint Etiennea'. Članovi uprave 'Saint Etiennea' Bernard Caiazzo i Roland Romeyer objavili su ulazak u završne pregovore s 'Peak6' fondom, nakon što su, prema priopćenju kluba, razmatrane još neke opcije mogućih kupaca.

- Pred nama je nova faza u razvoju kluba koja će osigurati izvrsnost, uz zadržavanje temeljnih vrijednosti kluba. Nazočnost francuskog kluba s američkim dioničarima u finalu UEFA Europa lige svjedoči o važnosti američkih dioničara u europskom nogometu – navodi se u zajedničkoj izjavi Caiazza i Romeyera, kojom se referiraju i na ulazak 'Olimpique Marseillea' (OM) u finale Europa lige. Vlasnik 'OM'-a je od 2017. američki poduzetnik Frank McCourt koji je ulaskom kluba u finale Europa lige, iako je klub izgubio u finalu od madridskog 'Atletica' s 0:3, vratio 'OM' na stare staze slave.

Da je posao između 'Saint Etiennea' i fonda 'Peak6' praktički zgotovljen, svjedoči kandidatura Jeromea de Bontina za novog predsjednika kluba. De Bontin je, prema napisima u francuskim medijima, izbor budućeg vlasnika za predsjednika kluba. Riječ je o Parižaninu koji je, među ostalim, bio čelnik aktualnog francuskog nogometnog prvaka 'Monaca' i generalni menadžer 'New York Red Bullsa', člana američkog 'MLS' lige.

Ulažu desetke milijuna eura

Amerikanci bi u 'Saint Etienne' u prvoj fazi trebali uložiti između 40 i 50 milijuna eura. Iskustva u nogometnom biznisu 'Peak6' ima, budući je fond manjinski dioničar talijanskog velikana 'Rome', engleskog premijerligaša 'Bournemoutha' i škotskog 'Dundalka'.

Ako se ulazak američkog fonda u 'Saint Etienne' privede kraju, biti će to, nakon spomenutog preuzimanja 'Olympique Marseillea', drugi veći ulazak američkog kapitala u francuski nogomet. Prije Amerikanaca, priliku za ulaganja u francuske nogometne klubove vidjeli su katarski (ulazak kraljevske obitelji Katara u pariški PSG') i ruski multimilijarderi (vlasnik 'Monaca' je Rus Dmitrij Ribolovljev), te japanska kompanija 'Index Holdings' koja je 2010. kupila većinski paketa dionica 'Grenoblea'. Japanci su bili prvi strani vlasnici nekog francuskog kluba, no investicija je završila neslavno jer se 'Grenoble', nakon ispadanja iz prve i druge lige, našao pred likvidacijom.

Iako već 37 godina nije bio francuski prvak', 'Saint Etienne' i dalje je s deset osvojenih prvenstava najuspješniji francuski klub, ispred 'Marseillea' (devet naslova), 'Monaca' (8), 'Lyona' (7) i 'PSG'-a, koji uz enormno povećanje budžeta u proteklom desetljeću, ima svega šest naslova prvaka. Nakon nominacije Jeromea de Bontina za novog predsjednika 'Saint Etiennea', francuski mediji pišu kako bi za trenera kluba mogli doći dugovječni šef struke londonskog 'Arsenala' na odlasku Arsene Wenger ili bivši trener 'Monaca' Claude Puel. Oba trenera veže dugogodišnje prijateljstvo s De Bontinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:11