Slomljena kultura banke

Može li se jedna od najvećih američkih banaka oporaviti nakon niza skandala?

Iako se Charles Scharf trudi u potpunosti udaljiti od prošlosti kompanije, neki su problemi ipak pronašli put i do njegovog mandata
Zgrada banke Wells Fargo u Sacramentu
 Profimedia, Alamy

Kada se Charles Scharf, glavni izvršni direktor Wellsa Farga, pojavio ispred američkog kongresnog odbora za financije, predsjednica odbora odmah je napomenula kako su posljednja dva šefa Wellsa Farga ubrzo nakon “inkvizicije” na Capitolu dala ostavku. Ipak, Scharf se pokušao udaljiti od svojih prethodnika.

Osudom “manjkavog poslovnog modela” i “slomljene kulture” u toj banci, Scharf je priznao kako su pokušaji banke da uvede reforme neuspjeli i nepotpuni te je naglasio kako se to mijenja.

- Osjećaj hitnosti s kojim ljudi rade u kompaniji puno je drukčiji nego što je bio prije četiri mjeseca – rekao je.

Upravo prije ta četiri mjeseca Scharf je postao osoba zadužena za popravak kaosa koji je Wells Fargo postao još prije otprilike četiri godine kada je niz skandala u koje je američka banka upletena počelo izlaziti na svjetlo dana. Kako piše New York Times, zaposlenici su otvorili milijune lažnih računa na imena svojih korisnika, naplaćivali su klijentima nepotrebne naknade za hipoteke, dok su potrošače koji su dizali kredit natjerali da kupuju osiguranje koje im nije bilo potrebno. Wells Fargo trenutno djeluje pod strogim okom regulatora i uz FED-ovu zabranu rasta banke.

Iako se Charles Scharf trudi u potpunosti udaljiti od prošlosti kompanije, neki su problemi ipak pronašli put i do njegovog mandata. Tako su prošli tjedan demokrati u javnost pustili štetni izvještaj u kojem je na više od 100 stranica transkribirana interne komunikacije koja je pod svjetlo reflektora stavila grube odgovore šefova banke na zahtjeve regulatora. Stoga su ovaj tjedan ostavku dala dva člana Uprave Wellsa Farga, dok je Scharf opisano ponašanje nazvao “duboko uznemirujućim i neprihvatljivim”.

Wells Fargo ubrzano mijenja svoje šefove od 2016., kada je John Stumpf dao ostavku nakon osude javnosti zbog skandala vezanog uz lažne račune. Njegov nasljednik Timothy Sloan lani je napustio kompaniju. Preciznije, s čela banke otišao je dva tjedna nakon žestoke kritike i demokrata i republikanaca zbog izvještaja zaposlenika kompanije koji su pisali o kulturi velikog pritiska koja se pokazala kao problem koji ne jenjava. Na tron je sljedeći sjeo Allen Parker, a prema prošlotjednom izvješću odbora, on je pak vodio privatne razgovore s jednim od ključnih regulatora kako bi ublažio kazne Wellsa Farga. Ta su vrata sada zatvorena, tvrdi Scharf i naglašava kako su svi trenutni razgovori s regulatorima javni i snimani.

, Image: 206019972, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Kristoffer Tripplaar / Alamy / Alamy / Profimedia
Kristoffer Tripplaar / Alamy / Profimedia
John Stumpf

- Nikako ne mogu shvatiti zašto ste prihvatili ovaj posao – rekao je demokrat Gregory Meeks, jedan od članova Odbora, s čime su se i ostali zakonodavci složili. No, iako je danas Wells Fargo poznat kao banka u kojoj su preko deset godina tisuće zaposlenika krivotvorili izvješća, potpise i zloupotrebljavali osobne informacije klijenata kako bi došli do nerealno postavljenih ciljeva prodaje, Scharf vjeruje kako može vratiti reputaciju banke.

- Možemo rebrendirati Wells Fargo aktivnostima koje smo počeli poduzimati u mojem kratkom vremenu u kompaniji, a neke od njih su zamjena većine top menadžera, povećanje kontrole nad nekoć neovisnim odjelima te centralizacija odgovornosti za suradnju s regulatorima koju sad nosi novi direktor operacija u Fargu – smatra Scharf.

Regulatori su trenutno, navodi NY Times, “oprezno zadovoljni”, dok su mnogi zakonodavci i dalje skeptični. Predsjednica Odbora za financije, primjerice, banku je opisala kao “nezakonitu organizaciju koja je nečuvenim obrascem zlouporabe uzrokovala veliku štetu milijunima potrošača”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:34