Zsolt Hernadi za mađarsku TV2

"MOL je spreman prodati dionice Ine, čije smo troškove srezali za 300 milijuna eura"

 REUTERS

Zsolt Hernadi, šef mađarskog MOL-a, poručio je za mađarsku televiziju TV2 da je MOL spreman prodati Hrvatskoj dionice Ine koje posjeduje, ako hrvatska strana to želi.

MOL u Ini drži 49,1 posto dionica i najveći je pojedinačni dioničar, dok je u rukama hrvatske države 44,8 posto dionica Ine. Sukobi mađarske i hrvatske strane u Ini traju već godinama, a Vlada je prije nešto manje od dvije godine najavila da je spremna krenuti u projekt otkupa MOL-ova udjela u Ini.

Hernadi se u razgovoru za mađarsku televizijsku postaju, koji prenose hrvatski mediji, pohvalio i da je MOL od preuzimanja uspio srezati troškove Ine za čak 300 milijuna eura, ili više od 2,2 milijarde kuna. Taj novac "nekome sada nedostaje", ocijenio je Hernadi.

Čelni čovjek MOL-a požalio se i da, zbog europskog uhidbenog naloga (EUN), koji je za njim raspisala Hrvatska, ne smije putovati izvan Mađarske. Kako EUN može povući samo Hrvatska, ili pojedine države mogu odlučiti da ga neće primjenjivati, što je Mađarskoj u slučaju Hernadija jednom već pošlo za rukom kod Austrije i Njemačke, Hernadi ističe da je na Budimpešti sada da povuče sličan potez.

- Ne mogu napustiti Mađarsku, iako je mađarski sud u kolovozu odlučio da neće postupiti po najnovijem hrvatskom uhidbenom nalogu. U takvoj situaciji, Mađarska ponovno treba pojedinim članicama EU-a objasniti zašto je došlo do te odluke - kazao je Hernadi, a prenose hrvatski mediji.

Dodao je i kako su jedino njemu, od svih uključenih u taj proces, ograničena prava. Pritom nije navodio imena, no može se pretpostaviti da misli na bivšega premijera Ivu Sanadera i Roberta Ježića, koji slobodno mogu putovati. Hernadi smatra i da je nije pravedno da i dalje mora objašnjavati optužbe vezane za korupciju oko Ine, budući da su sve prethodne odluke sudova i arbitraže utvrdile da nije bilo ni kršenja ugovora ni mita.

- Švicarski sud je utvrdio da nije bilo mita, a postupak se provodio upravo na traženje hrvatske Vlade - zaključio je Hernadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:29