Projekt Pia Mia

Mladi logoped osmislio posebnu slikovnicu: 'Skenirate mobitelom i glavna junakinja oživi'

U razvoj aplikacije, tisak i promotivne aktivnosti dosad su uložili oko 180.000 kuna
Mario Dilberović pokazuje slikovnicu s elementima proširene stvarnosti
 Goran Mehkek / CROPIX

Na domaćem se tržištu nedavno pojavio zanimljiv novitet - slikovnica s popratnom aplikacijom kojom glavna junakinja, djevojčica Pia Mia, "oživljava" na malim ekranima pametnih telefona ili tableta. Istina, dječjih slikovnica obogaćenih proširenom stvarnošću već je bilo, baš kao i mobilnih igrica koje potiču razvoj djece. Međutim, sve to na jednome mjestu, zajedno s kratkim priručnikom za roditelje o tome što njihovi klinci prolaze tijekom određene razvojne faze, jedinstveno je na hrvatskom tržištu. Tako nam barem, govori Mario Dilberović, mladi magistar logopedije, koji je s kolegicama Ozanom Čipčić, Lucijom Kuvačić i Danijelom Matulić osmislio priču i sav popratni sadržaj.

U razvoj aplikacije, tisak i promotivne aktivnosti dosad su uložili oko 180.000 kuna, a čekaju i rezultate natječaja za dodjeljivanje bespovratnih potpora za "inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća" Europskog fonda za regionalni razvoj, kojem su prijavili projekt vrijedan malo više od milijun kuna.

Ideja je nastala još tijekom studija, a zatim su se, početkom 2018. godine, prijavili na natjecanje #StartupVG za razvijanje poslovnih ideja i tamo odnijeli pobjedu i 15.000 kuna nagrade.

Iako će s pravim oglašavanjem proizvoda krenuti nakon ljeta, prije manje od mjesec dana lansirali su web shop i na njemu se za 135 kuna već može kupiti prvu, zasad jedinu, slikovnicu "Pia Mia u parku", prilagođenu djeci u dobi od tri do pet godina. Cilj im je, priča Dilberović, do kraja godine izdati i novu slikovnicu, za uzrast od pet do sedam godina, a onda do kraja iduće godine još dvije za one najmanje: između jedne i dvije godine te od dvije do tri. Tako će imati cijeli serijal slikovnica koje će biti prilagođene djeci u točno određenim fazama razvoja.

- Još smo na fakultetu primijetili da često imate slikovnicu za dijete od tri godine, a u njoj glavni lik ima 12. Djetetu se automatski teško poistovjetiti s tim likom i cijelom pričom - govori nam dok u njegovu logopedskom kabinetu Jezičak u Velikoj Gorici listamo slikovnicu i gledamo kako Pia Mia na ekranu tableta iskače iz knjižice te nam zadaje zadatke poput "poredaj kapljice kiše od najmanje do najveće" ili "poveži sjenu s pripadajućim predmetom".

Zagreb, 290719. 
Djakovecka 5.
Logoped Mario Dilberovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Logoped Mario Dilberović

- Cijela je radnja prilagođena djeci od tri do pet godina. Dakle, sve što radi Pia Mia u priči, dijete u toj dobi trebalo bi moći napraviti i samo. Na svakoj se stranici može poticati jedan dio razvoja - objašnjava.

Tako će, recimo, Pia Mia u priči preskakati lokvice od kiše, što će djecu, tvrdi logopedski tim koji je kreirao proizvod, potaknuti na taj motorički pokret. Uz to, u kutu aplikacije skriva se i ikona za roditelje koja će jednim klikom mame i tate odvesti u kratki priručnik i predstaviti, primjerice, što sve može trogodišnje dijete urednog motoričkog razvoja.

Izdavanje prve slikovnice je pilot-projekt, a Dilberović i njegov tim s njom će testirati jesu li pronašli dobru tržišnu nišu. Testna faza, tijekom koje je slikovnicu i popratni sadržaj isprobavalo dvadesetak djece i njihovih roditelja, dala je ohrabrujuće rezultate. Djeci se svidjela junakinja Pia Mia, a jako im se svidio i virtualni svijet koji im ona otvara. Bude li im odobren europski novac za koji su aplicirali, Pia Mia bi trebala ugledati svijetlo dana i na engleskom jeziku, a Dilberović i ekipa tako će se proširiti na europsko tržište. Za razliku od Hrvatske, u kojoj se pokazalo da roditelji radije kupuju tiskanu slikovnicu koju mogu skenirati aplikacijom i otkriti dodatni sadržaj, inozemstvo je, kaže Dilberović, već otvoreno za posve digitalna izdanja.

- Prema našim sadašnjim projekcijama, na strano bismo tržište izašli samo s e-slikovnicom. Zapravo bi sve bilo integrirano u jednu aplikaciju. U tom bi slučaju i trošak izrade bio manji, pa bi i cijena bila nešto jeftinija - najavljuje.

No, 135 kuna, smatra, zapravo je prilično povoljna cijena ako se u obzir uzme da uz slikovnicu dobijete i aplikaciju koja, osim igrica za djecu, sadrži i smjernice za roditelje. Uostalom, klasične slikovnice u knjižarama danas mogu stajati i više od 150 kuna, dodaje. Razmišljaju i o prijevodu na španjolski jezik jer bi si time potencijalno otvorili i veliko tržište Južne i Srednje Amerike.

No, sve u svoje vrijeme, realan je mladi logoped. Sve će ovisiti o tome kako će, kad najesen ožive promociju, na Piju Miju i virtualnu stvarnost reagirati prije svega domaći klinci i njihovi roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:32