Potpore za razvoj

Ministar Horvat dodijelio tvrtkama 54 milijuna kuna za nove tehnologije i inovacije

Pozivom se financira izrada, razvoj i nabavka novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, s ciljem optimiziranja poslovanja i jačanja ICT sustava u hrvatskim tvrtkama
Ministar Darko Horvat dodijelio je tvrtkama 54 milijuna kuna za nove tehnologije i inovacije
 Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ministar gospodarstva Darko Horvat dodijelio je u četvrtak 168 odluka o financiranju u okviru druge faze poziva Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednjih poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna.

Putem tog poziva, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva, financirat će se izrada, razvoj i nabavka novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a s ciljem optimiziranja poslovanja i jačanja ICT sustava u hrvatskim tvrtkama. Do sada su u sklopu tog poziva donesene 679 odluke o financiranju ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna.

Do kraja ove i u sljedećoj godini Ministarstvo gospodarstva namjerava objaviti još četiri poziva, ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna. Dva poziva, vrijedna 870 milijuna kuna, namijenjena su izravno poduzetnicima i bit će usmjerena, najavljuju u Ministarstvu gospodarstva, na istraživanje, razvoj i inovacije, s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga i tehnologija te poboljšanja poslovnih procesa, ulaganja u vlastite istraživačko-razvojne kapacitete ili jačanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 31 poziv na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti sedam milijardi kuna, od čega su 22 poziva, u vrijednosti gotovo šest milijardi kuna, namijenjeni direktno poduzetnicima, dok su ostali usmjereni unapređenju poduzetničke infrastrukture i stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja. Do sada smo sufinancirali ukupno 4.039 projekata kojima je dodijeljeno 4,7 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati oko 9,1 milijardi kuna investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, sufinanciranjem ćemo sačuvati ili otvoriti više od 10.000 radnih mjesta - poručio je, prema priopćenju, ministar Horvat.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić istakla je kako će ovakva ulaganja u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju pridonijeti jačanju konkurentnosti samih tvrtki, ali i Hrvatske u cjelini. Treća prioritetna os - Poslovna konkurentnost, u okviru koje se provodi i ovaj natječaj, dosad je, po povučenim sredstvima iz fondova EU, najuspješnija os unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, zaključila je Đurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:29